Aktualności Doradcy Smaku

original

Rybne wariacje

 

 

1

 

 

2

 

 

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową

i sosem jogurtowo-ziołowym

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

600 g filet z dorsza bez skóry

1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat

 

½ pęczka posiekanego koperku

8 cienkich plasterków cytryny

500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej

400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

 

 

Sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 wyciśnięte ząbki czosnku

½ soku z cytryny

½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę

Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora

1/2 pęczka cebuli dymki

3 pokrojone w kostkę rzodkiewki

Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony, Chili pieprz cayenne Prymat

 

4     5

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

No to smacznego :)!

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna propozycja

Dodaj komentarz