Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Wielkanocny: Smak chrzanu – smak Wielkanocy

 

 1    2

3    4

 

 

Nawet jako cudowny środek na wszelkiego rodzaju dolegliwości - chrzan noszony był,  i wciąż jeszcze jest, do święcenia. Chrzan to znakomite uzupełnienie szynki, jaj lub dań mięsnych, który nieprzerwanie króluje na naszych stołach od wieków. Dlatego marka Smak przygotowała ten ulubiony dodatek w kilku odsłonach: Krem chrzanowy, Chrzan tarty, o smaku śmietankowym oraz żurawinowym.

 

Roślina ta od wieków związana jest z polską tradycją kulinarną i nie ma chyba takiej książki kucharskiej, która nie zawierałaby choćby paru przepisów z nią związanych. Chrzan jako taki znany jest ze swych różnorakich zastosowań kulinarnych już od XI w. W głównej mierze wykorzystywany był - i jest nadal - korzeń tej rośliny. Jego tarta wersja służy jako dodatek do potraw, czyniąc je tym samym niezwykle interesującymi. Wiedział już o tym cesarz Monarchii Austo - Węgierskiej, Franciszek Józef, który do swego ulubionego dania mięsnego - Tafelspitz - kazał podawać sos wzbogacony właśnie o tarty chrzan.

 

Czy wiecie, że…

 

Staropolska tradycja wielkanocna mówi, że należy zjeść dużą porcję święconego chrzanu, następnie chuchnąć trzy razy w komin, a uchroni to nasz żołądek przed dolegliwościami po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych potraw.

 

 

Poniżej prezentujemy dwa ‘chrzanowe’ przepisy, które mamy nadzieję zagoszczą na Waszych świątecznych stołach.

 

 

Sos Chrzanowy na gorąco

 

 

Składniki:

 

3 łyżki Chrzanu tartego Smak

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

2 łyżeczki soku cytrynowego

½ szklanki śmietany

1 szklanka Rosołu warzywnego Kucharek

¼ łyżeczki Pieprzu białego mielonego Prymat

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

 

Na patelni, na maśle podsmażyć chrzan. Dodać mąkę i chwilę smażyć (nie rumienić). Wlać zimny rosół i stale mieszając gotować 3 min. Zdjąć z ognia doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i śmietaną. Podawać do sztuki mięsa, a szczególnie do mięsa gotowanego.

 

 

5 

 

 

 

Wędzony schab z dzika z musem chrzanowo- jajecznym, marynowanymi rydzami i sosem jogurtowo- buraczanym

 

 

Składniki:

 

400 g wędzonego schabu z dzika

150 g masła

100 g Chrzanu żurawinowego Smak

4 jaja na twardo

1 pęczek szczypiorku

Sól

Pieprz biały mielony Prymat

4 marynowane rydze

4 jajka przepiórcze

 

Sos:

4 łyżki Buraczków tartych Smak

100 ml jogurtu naturalnego

40 ml miodu pitnego

1 łyżka miodu pszczelego

sok z połowy cytryny

Sól do smaku 

Pieprz biały mielony Prymat do smaku 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować mus: posiekane jajka połączyć z odciśniętym chrzanem, masłem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku i odstawić na kilka minut do lodówki.
Tarte buraczki połączyć z jogurtem, miodem pitnym i pszczelim oraz sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Na talerzu ułożyć warstwę musu chrzanowego, na nim cienko pokrojone plastry schabu z dzika, a następnie kolejną warstwę musu.
Powstały torcik udekorować marynowanym rydzem, cząstkami jajek przepiórczych i świeżym szczypiorem. Podawać z sosem jogurtowo-buraczanym.

 

 

6

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna69

    Oj tak, tak chrzan musi być- uwielbiam wszystko co z chrzanem ale żórawinowego jeszcze nie widziałam. Koniecznie muszę spróbować ;)

Dodaj komentarz