Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Wielkanocny: Mostek cielęcy z farszem z szynki

1

 

SKŁADNIKI:

1 mostek cielęcy (2 kg),

2  łyżki oliwy

 

Farsz:

30 dag szynki wędzonej,

15 dag wędzonego boczku,

2 cebule (20 dag),

15 dag oliwek bez pestek,

2 czerstwe bułki kajzerki,

2 jajka,

2 łyżki masła,

1 łyżeczka Ziół prowansalskich Prymat,

½ łyżeczki Imbiru Prymat,

½ łyżeczki mielonej Kolendry Prymat,

sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

 

           

 

Przygotować farsz: bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Szynkę zemleć trzy razy. Boczek drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Cebule obrać i posiekać, zrumienić wraz z boczkiem na maśle, dodać odciśnięte bułki, zemleć i połączyć z szynką, oliwkami i jajkami, przyprawić do smaku ziołami Prymat i wyrobić na jednolitą masę.

 

Mięso umyć, osączyć, naciąć wzdłuż kości tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń wypełnić farszem i zaszyć lnianą nitką. Mostek obsmażyć na oliwie, następnie przełożyć do brytfanny i piec 1 godz. 40 min w piekarniku nagranym do temperatury 180 st. C.

 

Podawać na gorąco lub na zimno pokrojony w plastry.

(6-8 porcji)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Wygląda niezwykle apetycznie!Ale pewnie takie jest!

Dodaj komentarz