Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Wielkanocny: Jaja wielkanocne – odsłona pierwsza

 

 

1

 

 

3

 

 

2

 

 

Dzisiaj wariacja na temat jajek przepiórczych. Ciekawi rezultatów? Sprawdźcie sami.

 

 

 

Pieczone plastry buraczków podane z jajkami przepiórczymi, anchois, kawiorem,

emulsją pietruszkową i serem bundz

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 średnie, dokładnie umyte buraki

6 ugotowanych jajek przepiórczych

4 filety anchois

4 łyżeczki czerwonego kawioru

4 łyżeczki czarnego kawioru

80 g sera bundz

Kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji

Sól do smaku

 

Emulsja pietruszkowa:

50 ml oliwy z oliwek

Kilka gałązek świeżej pietruszki

3 łyżki 12-letniego octu balsamicznego

Świeżo mielony Pieprz kolorowy Prymat

 

4

 

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki emulsji dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.

Umyte i osuszone buraki ułożyć na blasze, lekko osolić i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C. Po upieczeniu buraki wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzach i udekorować połówkami jajek przepiórczych. Na każde jajko nałożyć odrobinę czarnego i czerwonego kawioru oraz fileciki anchois. Plastry buraczków skropić emulsją pietruszkową. Przed podaniem danie posypać tartym serem bundz i udekorować świeżym koperkiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wyglądają:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    AZgotuj

    zrobię takie :)

Dodaj komentarz