Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: czarny

 

 

2

 

 

1

 

W pradawnych wierzeniach czerń kojarzono m.in. z wodą. Styksowa rzeka zapomnienia wpływała do krainy umarłych, czarne byki poświęcone były Neptunowi, a hinduskie konie przynależały do rzeki Indus. W naszej kulturze barwa ta przypisana jest żałobie i nie przywodzi na myśl nic pogodnego. Tym, co jest jednak znamienne dla wszystkich nacji to jednogłośne przyznanie czerni cech elegancji, wyrafinowania oraz w pewnym sensie także luksusu. Łącząc więc fakty postanowiliśmy sięgnąć do wodnego środowiska w poszukiwaniu czarnych pereł kulinariów. Tak oto czerń zainspirowała nas do przygotowania muli w winie.

 

Przed przyrządzaniem dania nie zapomnijcie o dokładnym wymyciu muszli i sprawdzeniu, czy wszystkie są szczelnie zamknięte. No to smacznego :)!

 

 

 

Mule w białym winie

 

 

Składniki dla 2 osób:

 

2 ½ kg muli (omułków)

50 g masła

½ cebuli

3-4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka chili

300 ml wytrawnego wina

1 Liść laurowy Prymat

Sól ziołowa, świeżo mielony Pieprz czarny Prymat

½ pęczka świeżego kopru

 

 3          4       5

 

 

Sposób przygotowania:

 

Omułki dokładnie umyć, otwarte wyrzucić. Cebulę i czosnek obrać i grubo posiekać. Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, a następnie drobno posiekać. W bardzo dużym garnku zagotować wino z cebulą, czosnkiem, papryką i liściem laurowym, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mule, przykryć pokrywką i ogrzewać 10 minut. Po upływie tego czasu większość skorupek powinna się otworzyć, jeśli nie - należy gotować je kolejne 2-3 minuty. Skorupki, które po tym czasie się nie otworzą należy wyrzucić.Tak przygotowane mule posypać świeżo siekanym koprem. Podawać z bułką, którą podczas jedzenia zbieramy z talerza sos.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz