Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Seler sałatkowy

 

 

1

 

 

Historia tej niezwykłej bulwy sięga czasów starożytnych. Już Egipcjanie, Grecy i Rzymianie znali seler i używali go do celów rytualno – pogrzebowych. W Polsce warzywo to znane jest dopiero od czasów Królowej Bony. Charakteryzuje się wyrazistym, korzennym smakiem i od lat stanowi doskonały składnik sałatek, szczególnie w połączeniu z gruszkami, orzechami czy ananasem. Gdyby sięgnąć po listę właściwości odżywczych tego warzywa, okazałoby się m.in., że jest niezwykle cennym źródłem witamin: A, E, oraz B. Co ciekawe, seler posiada także znacznie więcej witaminy C niż niejeden cytrus.

 

Seler sałatkowy Smak, starty do odpowiedniej grubości i zanurzony w idealnie skomponowanej zalewie, smakuje zupełnie wyjątkowo i można go wykorzystać na przykład do przygotowania pręgi wołowej w jarzynach na selerowym purée. Warto spróbować.

 

 

 

Gotowana pręga wołowa w jarzynach podana na purée selerowym

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

1 kg pręgi wołowej

1 pęczek umytej i oczyszczonej włoszczyzny

150 g Selera sałatkowego Smak

Przyprawa warzywna (np. Kucharek) do smaku

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 pokrojona w plasterki cebula

2 ząbki czosnku

200 ml mleka 3%

2 łyżki masła

Sól czosnkowa, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

2     3        4

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte i oczyszczone mięso i włoszczyznę umieścić w garnku, zalać wodą i pomału gotować. Gdy warzywa będą miękkie, należy wyjąć je wcześniej, a mięso nadal gotować. Na maśle podsmażyć odcedzony seler, wlać mleko, a gdy się zagotuje dodać ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ugotowane mięso pokroić w plastry, ułożyć na purée selerowym i podawać z gotowanymi warzywami. Idealnym dodatkiem będzie również sos chrzanowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz