Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: surowy

 

 

1

 

Japonia słynie z bogactwa ryb i owoców morza, którym podporządkowana jest tamtejsza kuchnia. Na pierwszym miejscu wśród znanych dań tego regionu świata znaleźć można sushi. Składa się głównie z  ryżu z różnorakimi dodatkami, w tym: surowych ryb, owoców morza, a także warzyw i grzybów.

 

Co jeszcze pojawia się na japońskich stołach? Do palety surowych potraw dołączyć należy jeszcze sashimi. Jest to ściślej mówiąc sposób podania surowych owoców morza i ryb serwowanych w postaci płatków lub kostek. Podaje się je z dodatkiem, na przykład pasty wasabi czy sosu sojowego. Mówi się, że sashimi przygotowuje się ze świeżych ryb, które jeszcze za życia pokazuje się klientom restauracji i na ich oczach również zabija.

 

Przygotowaliśmy więc dla Was specjalny zestaw autorstwa Roberta Sowy. Smacznego!

 

 

 

Cesarskie sashimi z tuńczyka i ryby maślanej podane z emulsją z chrzanu wasabi, białą rzepą, marynowanym imbirem i sosem sojowym z ziarnami sezamu

 

  

Składniki dla 4 osób:

 

250 g świeżego fileta z tuńczyka bez skóry

250 g świeżego fileta z ryby maślanej bez skóry

50 g chrzanu wasabi

80 g marynowanego imbiru

200 g białej rzepy

100 ml słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka palonych ziaren sezamu

 

 

Sposób przygotowania:

 

Wyselekcjonowane, najwyższej jakości filety dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Używając noża do ryb pokroić tuńczyka i rybę maślaną na plastry grubości 5 mm i ułożyć na talerzu.

Podawać z plastrami marynowanego imbiru, puszystym chrzanem wasabi, obraną i pokrojoną w słupki białą rzepą oraz słodkim sosem sojowym z palonymi ziarnami sezamu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz