Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Szafran - nitki Prymat

 

 

Dla wyjątkowych kobiet, ceniących sobie niezapomniane smaki proponujemy specjalną przyprawę: Szafran - nitki Prymat. Tę najcenniejszą w świecie przyprawę, znaną już od blisko 3000 lat uprawia się głównie w Hiszpanii, Grecji, Turcji i Maroku. Uzyskuje się ją z kwiatu krokusa purpurowego, zbieranego wyłącznie jesienią. Aby otrzymać zaledwie 1 gram nitek szafranu potrzeba aż 200 tych delikatnych kwiatów.

 

1

 

Szafran - nitki Prymat to doskonała przyprawa do wielu dań, szczególnie tych na bazie z ryżu. Wystarczy dodać już kilka nitek szafranu, aby potrawa nabrała intensywnie żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy. Szafran nadaje wyrazistego smaku zarówno sosom, jak i zupom czy potrawom z ryb i drobiu. Stosowany jest także w cukiernictwie, szczególnie jako aromatyczny barwnik do ciastek.

 

 

 

Zapraszamy zatem wszystkie panie na dwa wyjątkowe dania, które można przyrządzić z naszym szafranem.

 

 

 

Szafranowe risotto z serem Parmezan i szynką prosciutto

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

400 g ryżu krótkoziarnistego do risotto

200 g szynki prosciutto

2 średnie cebule

5 łyżek masła

1 litr bulionu z kostek rosołowych Kucharek

100 ml białego wytrawnego wina

0,125 g Szafranu – nitek Prymat

100 g świeżo tartego parmezanu

Sól, świeżo mielony Pieprz czarny Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu. W pozostałej części bulionu zaparzyć Szafran – nitki Prymat i stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski szynkę prosciutto i świeżo tarty parmezan, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

 

 

2

 

 

 

 

Filet z sandacza z pieczonymi buraczkami

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą

3 łyżki mąki

Marynata do mięs klasyczna Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

4 plastry cytryny

1 posiekana czuszka

Sól czosnkowa Prymat

Pieprz czarny grubomielony Prymat

12 usmażonych na maśle pierożków leniwych

słoiczek Buraczków domowych Smak

4 łyżki ciemnego kremu balsamico

4 cząstki cytryny 

sałata do dekoracji.

 

Sos: 2 łyżki masła

2 posiekane szalotki

2 ugotowane marchewki

50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego z odrobiną Szafranu – nitek Prymat

1 laska Wanilii Prymat

200 ml śmietany kremówki

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

Sól czosnkowa Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

Chili pieprz cayenne Prymat do smaku.

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi. 

 

 

3

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Rozpoczynam poszukiwania szafranu...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    W Auchan możesz znależć.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Ja jak zawsze pomarudzę :) Szafran jest tak delikatny i subtelny iż dodaje go do deserów bardziej niż do ciężkich sosów, tam dla ładnego koloru wole kwaskowatą kurkumę.Przepisy prezentują się wspaniale, w niektórych krajach zbieranie szafranu było wręcz rytuałem przeznaczonym jedynie dla młodych panien. Należy stosować go ostrożnie gdyż możemy zgorzknieć potrawę.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Doczekałam się :).

Dodaj komentarz