Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: seledynowy

 

 

Zieleń, tak jak i wszystkie jej odmiany posiada bardzo pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Dość wspomnieć, że kolory z tej palety regulują ciśnienie krwi, ułatwiają oddychanie i – co najważniejsze - wprowadzają harmonię do naszego życia. Barwa ta wskazana jest nadmiernie aktywnym osobnikom, którzy nie prowadzą zbalansowanego trybu życia.

 

1

 

Tak więc na dobry początek, wraz z wiosennymi porządkami w domu, uporządkujmy także naszą dietę. Rozpocząć ją możemy od ugotowania fenomenalnego – seledynowego kremu z porów. Smacznego!

 

 

Krem z porów i ziemniaków ze śmietaną i wędzonym łososiem norweskim

 

 

Składniki dla 2 osób:

 

1 por (tylko biała część)

2 ziemniaki

2 łyżki masła

400 ml bulionu warzywnego Kucharek

½ szklanki gęstej śmietany 36%

Sól, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku

6 łyżek tartego żółtego sera

100 g wędzonego łososia norweskiego

 

Sposób przygotowania:

 

Pora dokładnie umyć, pokroić i zeszklić w dużym rondlu na maśle. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 20 minut, dokładnie zmiksować, a następnie dolać śmietanę i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać tartym serem. 

 

 

 

2

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz