Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Sałatka wielowarzywna z ogórkiem kwaszonym

 

 

Gotowa do podania Sałatka wielowarzywna Smak to doskonały element dobrze zbilansowanego posiłku. Możecie wypróbować ją do różnych kombinacji smakowych Waszych obiadów. Dzisiaj proponujemy Stek wołowy po toskańsku z polskim akcentem :).

1 

 

 

Stek wołowy po toskańsku

 

 

Składniki:

 

4 steki wołowe /60 dag/

2 cebule /15 dag/

2 ząbki czosnku

8 łyżek oleju

2 łyżeczki ziaren Pieprzu zielonego Prymat

1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu

1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Prymat

1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Prymat

1 łyżeczka Tymianku Prymat

Sól lub Marynata klasyczna do mięs Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w krążki, a czosnek na zapałkę. Z oleju, pieprzu zielonego, czerwonego i czarnego oraz papryki tymianku przyrządzić marynatę, domieszać do niej czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować marynatą i odstawić na 2 godz. Po tym czasie marynatę zdjąć z mięsa i piec steki naruszcie po 20-30 min, odwracając je od czasu do czasu. W tym czasie podsmażyć na patelni ziarenka pieprzu, kawałki czosnku oraz cebule, tak aby cebula zeszkliła się. Upieczone steki posolić, obłożyć pozostałą marynatą i podawać z bułką i sałatką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej.

 

 

2

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Doskonały pomysł i tak smakowicie podane ,że z przyjemnością można zasiąść do stołu.

Dodaj komentarz