Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Pieprz ziołowy

 

 

Pieprz ziołowy to wysoce aromatyczna, staropolska przyprawa, ciesząca się szczególną popularnością na wschodzie Polski. Bardzo lubiana jest również w kuchni litewskiej. Pieprz ziołowy Prymat jest mieszaniną ziołową charakteryzującą się wysokimi walorami zapachowymi - składa się głównie ze startych owoców kolendry, kminku, ostrej papryki, gorczycy białej oraz majeranku. Polecany jest do różnego rodzaju mięs takich jak pieczeń, kotlet mielony, gdzie stosuje się go na początku przyrządzania potrawy. Doskonale sprawdza się również jako przyprawa podnosząca walory smakowe zup takich jak: grochówka, fasolowa, czy kapuśniak. Świetnie sprawdza się także jako przyprawa do sosów - o kulinarny zawrót głowy może przyprawić polędwica z sosem z zielonego pieprzu.

 

 

1

 

 

Wskazany rodzaj pieprzu wpływa pozytywnie na metabolizm i poprawia trawienie, dlatego warto go dodawać do tłustych i ciężkostrawnych dań. Polecany jest również osobom na dietach odchudzających i z problemami trawiennymi.

 

Zapraszamy do stołu, ponieważ będzie podawany wyśmienity befsztyk! 

 

 

 

 

Befsztyk po chłopsku

 

 

Składniki:

 

60 dag polędwicy wolowej

4 cienkie plasterki tłustego boczku wędzonego

1 łyżka Chrzanu tartego Smak

15 dag wędzonego sera w plastrach

4 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

2 łyżeczki zmieszanych przypraw: Pieprzu ziołowego, Papryki słodkiej mielonej, Ziela angielskiego mielonego i kminku mielonego Prymat

Do smaku przyprawa do potraw Kucharek

do wysmarowania naczynia: 1 łyżka margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, suto posypać przyprawami ziołowymi oraz Przyprawą do potraw Kucharek, skropić częścią oleju i wstawić do lodówki na 1 godz.  Następnie wraz z plasterkami boczku obsmażyć na pozostałym rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć befsztyki, przekładając je obsmażonym boczkiem, posypać chrzanem, rozłożyć plastry sera, skropić roztopionym masłem i zapiekać około 12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 240°C. Podawać z frytkami i sałatą.

(4 porcje)

 

 

2

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    witaminkaa

    Pieprz ziołowy jest idealny do farszów i mięs. Właśnie jego uwielbiam w farszu do ruskich pierogów.

Dodaj komentarz