Aktualności Doradcy Smaku

original

Święto Narodowe Mauritius

Wyspa  na Oceanie Indyjskim, odkryta pięć wieków temu, była kolonizowana kolejno przez Portugalię, Francję a następnie Anglię. Docierali imigranci z Dalekiego Wschodu, Madagaskaru i Afryki. Dlatego ta kraina, oddalona od Europy o jedenaście tysięcy kilometrów, jest przedziwną mieszanką nacji, kultur i religii, tworzących wspólny, niespotykany nigdzie klimat. Swoista mieszanka kulturowa odcisnęła swoje piętno także na maurytyjskiej kuchni. Koloniści z Europy przywieźli własne zwyczaje kulinarne, musieli jednak przystosować swoje podniebienia do tropikalnych warunków i do miejscowych artykułów. Do dziś można odczuć wpływy wyrafinowanej kuchni francuskiej oraz aromaty i przyprawy z Indii, Pakistanu czy Chin.

 

Bliskość oceanu nadaje szczególnego, wyspiarskiego charakteru tamtejszej kuchni. Dlatego podstawę wielu dań stanowią ryby i owoce morza, występujące w ogromnej ilości i różnorodności. W kreolskiej kuchni nie może zabraknąć pomidorów, czosnku, imbiru i chilli oraz tymianku, pietruszki i szafranu.

 

Do popularnych dań na Mauritiusie należy curry – w nieco odmiennej od indyjskiej, kreolskiej formie – na bazie surowych pomidorów. A przyrządza się je zarówno z drobiu, wołowiny, dziczyzny, jak i z ryb czy ośmiornic, z dodatkiem lokalnego "carri poule bush".

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz