Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: miodowy

 

 

Któż z nas nie chciałby mieszkać w kraju mlekiem i miodem płynącym? Żeby marzenie się ziściło warto wprowadzić miód także do swojej codziennej diety. Miodowa barwa bowiem nie tylko koi i przywodzi na myśl same ciepłe myśli, ale i działa regenerująco. Regenerujące właściwości przejawia także w formie dodatku do dań.

 

Dlatego, żeby wzmocnić organizm po zimie (zalecane także palaczom i osobom spożywającym dużą ilość kawy) warto wzmocnić się specjalną, miodową miksturą. Aby ją przygotować należy w połowie szklanki zalanej ciepłą wodą rozpuścić łyżeczkę miodu. Następnie dokładnie wymieszać i dodać soku z cytryny. Tak przygotowany napój zostawić na noc - drugi wariant zakłada sam miód z wodą. Jeśli będziemy codziennie wypijać tak sporządzony napój nasz organizm nabierze wigoru i znacząco się wzmocni. Miód w takiej postaci ma właściwości odżywcze i działa bakteriobójczo.

 

 

1

 

 

Jeśli już przygotowaliście miodowy eliksir, macie na pewno siłę na przygotowanie niezwykle wykwintnego dania. A oto i jagnięcina w miodzie. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego przepisu.

 

 

 

Gicz jagnięca w miodzie z przyprawami korzennymi

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250 g)

4 ząbki czosnku

1 cytryna

1 łyżka rozmarynu

Kilka Owoców jałowca Prymat

8 średniej wielkości ziemniaków

100 ml łyżki oliwy z oliwek

2 duże obrane i ugotowane buraki

Kilka Goździków Prymat

½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat

2 łyżki miodu pszczelego

1 łyżeczka masła

50 ml wiśniówki

50 ml śmietany

Sól ziołowa Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C.

Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.

Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.

 

 

2

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Dobrze że wiem gdzie można nabyć słuszna jagnięcinę...W miodzie bardzo lubię pikantne skrzydełka z odrobiną brandy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj, Doradco masz takie pyszności....

Dodaj komentarz