Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Pieczarki w zalewie solnej

 

 

Pieczarki to nie tylko świetny smak, który wzbogaci przygotowywaną potrawę, ale i porcja mikroelementów wraz z cennymi witaminami. Aby więc przygotować zdrowy obiad warto sięgnąć po ten rodzaj grzyba. Z badań wynika bowiem, że spożywanie pieczarek jest wyjątkowo zdrowe, a ponadto dostarcza organizmowi także cennego białka oraz błonnika.

 

1

 

 

 

Na całym świecie pieczarki podziwiane są ze względu na swoje wyjątkowe walory kulinarne. Pieczarki w zalewie solnej Smak o delikatnym aromacie i smaku to najwyższej jakości dodatek do wszelkiego rodzaju potraw - od mięs pieczonych i duszonych po gulasz, bogracz i leczo. Jeśli więc chcecie przygotować zdrowy obiad i to bez cholesterolu – sięgnijcie po pieczarki.

 

 

Czy wiesz, że…

 

Co czwarta, europejska pieczarka pochodzi z naszego kraju.

 

 

 2

 

 

 

Filet z sandacza podany na aromatycznym ragoût z pieczarek z marynowanym czerwonym pieprzem

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

8 x 80g filetów z sandacza ze skórą

1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat

 

100 ml oliwy do smażenia

4 gałązki koperku do dekoracji

4 łyżki Chrzanu o smaku cytrynowym Smak

4 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu

Sok z ½ cytryny

4 łyżeczki oliwy truflowej

 

Ragoût:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

4 pokrojone w plastry szalotki

1 słoik (290 g) Pieczarek w zalewie solnej Smak

100 ml białego wytrawnego wina

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

Sól czosnkowa jodowana Prymat

Pieprz czarny grubomielony Prymat

Tymianek Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować w Przyprawie do ryb Prymat i odstawić do lodówki.

Na oliwie i maśle podsmażyć osączone z zalewy pieczarki i szalotki, wlać białe wino i dodać pomidory. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku.

Sandacza usmażyć na dobrze rozgrzanej oliwie (po 1 minucie z każdej strony), a następnie piec 10 minut w temperaturze 180 °C.

Tak przygotowaną rybę podawać z aromatycznym ragoût grzybowym i chrzanem. Przed podaniem danie skropić oliwą truflową, połączoną z marynowanym czerwonym pieprzem i sokiem z cytryny.

 

 

 3

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz