Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ziemniaków

 

 

Cała prawda o ziemniaku, czyli skąd pochodzi i co w sobie zawiera

 

Ziemniaki przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej. Przywieźli je Hiszpanie, którzy w czasie konkwist napotkali między innymi tę właśnie roślinę. Wiek XVI, jest więc przełomowy w historii naszego kontynentu – pojawienie się ziemniaka absolutnie zrewolucjonizowało nasz jadłospis. A jak ziemniak pojawił się w Polsce? Niektóre źródła podają, że ten (wówczas drogocenny) smakołyk został przywieziony do naszego kraju za sprawą królowej Bony. Jak widać, zadomowił się u nas na stałe.

 

 

Ziemniak, jaki jest każdy widzi

 

Przez ostatnie lata jednak demonizowano rolę kartofli, posądzając je o właściwości tuczące. Prawda jest taka, że wszystko, co przygotowujemy w rozsądnych proporcjach i dużej różnorodności jest zdrowe. Nie przejmujcie się więc ziemniaczkami – jedzcie je, bo zawierają także mnóstwo witamin, jak np. A, B1, C, K, E.

 

 

1

źródło: www.sxc.hu

 

 

Jak przygotować ziemniaki?

 

Najlepiej z Przyprawą do ziemniaków Prymat! Ta specjalna kompozycja ziół wydobywa z ziemniaczków wyjątkowo interesujący smak i aromat. Dzięki kolendrze, majerankowi, cząbrowi, kminkowi, paprykom i koprowi ziemniaki nabiorą pełnej wyrazistości smaku. Gwarantujemy, że nie będzie się chciało jeść nic innego :).

 

 

Czy wiesz, że…

 

Czołowymi producentami ziemniaków są: Rosja, Chiny i Polska.

 

 

 

Na kulinarne szaleństwa z użyciem Przyprawy do ziemniaków Prymat dobry będzie poniższy przepis. Polecamy.

 

 

 

Ziemniaki faszerowane                  

 

 

Składniki:

 

1 kg dużych ziemniaków jednakowej wielkości

40 dag mielonego mięsa wołowego

3 ząbki czosnku

1 czerstwa bułka

1 jajko

2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika

1-2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek

2 łyżeczki Przyprawy do ziemniaków Prymat

 Sól ziołowa Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Sposób podania:

Ziemniaki obrać, umyć, wydrążyć łyżeczką, natrzeć w środku przyprawą do ziemniaków. Mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, pestkami słonecznika, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Wgłębienia w ziemniakach wypełniać farszem, ułożyć je na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza około 1 godzinę. Podawać z gotowanymi warzywami lub surówką.

 

 

2

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna przyprawa i smaczna propozycja na ziemniaczki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    A mam gości za tydzień,którzy zajadają sie moimi ziemniakami z grilla.....wypróbuję ten przepis i mam nadzieje zabłysnę :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Ja w końcu mieszkam w Pyrlandii;) lubie waszą przyprawę, nawet kiedyś piekłam z nią dynie i wyszła świetnie

Dodaj komentarz