Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: srebrny

 

 

Gdy przed świtem słowik śpiewa, drzewa w cieniach słuchają.
Pod rękę po ogrodzie chodzi Pan Bóg z Mają.
Srebro brzmi, z liści spływa, drzewa się kołyszą,
kwiaty siwe słuchają, nieba siwe słuchają...

 

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Słowik i świt

 

 

 

Tak o słowiczym śpiewie pisała niegdyś polska poetka. Srebro bowiem, to szlachetny kolor. Osoby, które upodobały go sobie są honorowe, romantyczne i potrafią się zachować ‘po rycersku’. Barwa ta określa między innymi osoby godne zaufania, ale szlachetność tego koloru potrafi wyrażać się również w potrawach. Srebro najlepiej uwydatnia się na przykład we wszelkiego rodzaju rybach. Dlatego na nasz stół zawędrował dzisiaj srebrzysty pstrąg w aromatycznych ziołach. Zapraszamy do degustacji!

 

 

 

 1

 

 

Aromatyczny pstrąg

 

 

 

Składniki:

 

4 średnie sprawione pstrągi (około 1 kg)

1 łyżka masła

4 gałązki świeżego koperku

Sól ziołowa Prymat

 

Zaprawa

 

2 łyżki oliwy

sok z 2 cytryn

2 łyżki Natki pietruszki Prymat

1 łyżka Oregano Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować zaprawę: oliwę wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ryby umyć, osuszyć, posolić i posmarować z zewnątrz zaprawą. Do środka każdego pstrąga włożyć gałązkę koperku i grudkę masła. Ryby oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie piec 15–20 min na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać w lekko uchylonym pakieciku z folii, z ziemniakami z wody lub ryżem i zieloną sałatą.

(4 porcje)

 

 

 

2

 

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz