Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Kukurydza minikolby

 

 

Ciekawy smak i kształt, a do tego idealny pomocnik w kuchni. W tym tygodniu postanowiliśmy przedstawić Wam Kukurydzę minokolby Smak, która w wyjątkowy sposób łączy się z wybranymi potrawami.

 

1

 

 

Malutka kukurydza zachwyca nie tylko delikatnym, słodkawym smakiem, ale również zgrabnym kształtem. Ta wspaniała przystawka dotarła do kuchni europejskiej wraz z odkryciem Ameryki i od tamtego czasu zdobi zwłaszcza nasze półmiski wędlin i serów, w tym także przeróżnego rodzaju sałatki. Idealnie nadaje się do dań kuchni orientalnej i meksykańskiej, podkreślając ich wyjątkowy smak.

 

Na dzisiejszy obiad serwujemy wołowinę w otoczeniu wyśmienitej kukurydzy i kiełek soi oraz słonecznika. Spróbujcie sami :).

 

 

Wołowina z kolbami kukurydzy i kiełkami

 

 

Składniki:

 

150 g makaronu sojowego

40 g Kukurydzy minikolby Smak

do smaku Pieprz czarny mielony Prymat

200 g polędwicy wołowej

2 łyżki szczypiorku

1 mały kawałek imbiru

1 ząbkek czosnku

1 papryczka chili

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka Kolendry całej Prymat

60 g kiełków soi i słonecznika

do smaku Sól morska gruboziarnista Prymat

20 g czerwonej papryki

20 g żółtej papryki

40 g fasolki szparagowej

1 cebula

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić w plasterki lub paski. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili rozetrzeć lub drobno posiekać. Dużą patelnię lub wok posmarować 3-4 łyżkami oleju, dobrze rozgrzać. Włożyć mięso i smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wołowinę odsunąć na brzeg patelni, wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę, fasolkę szparagową, kukurydzę i kiełki. Na patelnię włożyć makaron, dodać kroplę oleju i cały czas mieszać. Po upływie minuty polać obficie sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podsmażyć przez chwilę i podawać ze kolendrą.

 

 

2

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz