Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Wanilia

 

 

Każdy z nas może zadbać o własnoręcznie zrobiony cukier waniliowy. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że sklepowe półki zasilają substytuty cukru waniliowego – nazwanego przez producentów „cukrem wanilinowym”. Jest on uzyskiwany głównie z rozkładu ligniny (podstawowego składnika drewna) i daleko mu do tego, który można uzyskać domowym sposobem.

 

 

1

 

 

Aby więc – tym razem już – kuchenne półki ozdobił cukier waniliowy potrzebne nam będą:

 

  • od 200 do 400 gram cukru (może być to również cukier brązowy)
  • 1 laska Wanilii Prymat
  • słoik – szczelnie zamykany

 

 

2 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Wanilię przekrajamy na pół i wyciągamy nasionka. Mieszamy je z cukrem, a pustą laskę dzielimy jeszcze na drobniejsze partie. Tak przygotowany składnik wrzucamy do przygotowanego już cukru z nasionami. Po dokładnym wymieszaniu zamykamy szczelnie w słoiku. Po 2 tygodniach otrzymujemy już pełnowartościowy cukier waniliowy. W tym czasie dobrze jest również, co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem w celu lepszego rozprowadzenia wanilii wraz z jej cennym aromatem.

 

 

3

 

 

Proste i bardzo praktyczne :).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Uwielbiam :) I zawsze w sklepach mi brakuje cukru z prawdziwą, choć się już pojawiają ale zdecydowanie domowy najlepszy.

Dodaj komentarz