Aktualności Doradcy Smaku

original

Walentynki!

Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki. Święto zakochanych jest dobrą okazją do spróbowania naturalnych afrodyzjaków. Kochankowie przecież od wieków czują miętę, śpiewają piosenki o rozmarynie, a korzenie imbiru, chrzanu, żeń - szenia, czy selera wzbudzają lubieżny uśmiech.

 

Duet herbaciany z konfiturą z płatków róży

 

50 ml naparu z herbaty „Imperrium słońca”

200 g białej czekolady

2 żółtka

40 g cukru

4 płatki żelatyny

300 g śmietany 36%

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

120 g konfitury z płatków róży

Syrop cukrowy (roztwór 200 ml wody i 50 g cukru)

Sok z 1 cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Napar z herbaty doprowadzić do wrzenia wraz z 200 g śmietany. Po wystudzeniu odcisnąć napar. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać przygotowany wcześniej napar z herbaty. Czekoladę rozpuścić, śmietanę ubić, a żelatynę  namoczyć w wodzie. Do żółtek dodać czekoladę i żelatynę, a na końcu bitą śmietanę.

 

Wodę zagotować z cukrem, tworząc syrop cukrowy i połączyć go z konfiturą z płatków róży i sokiem cytrynowym. Przygotowanym syropem nasączyć biszkopty.

 

Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi biszkoptami, przełożyć masą herbacianą, a następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i dopełnić masą. Tak przygotowany deser odstawić do lodówki i pozostawić do momentu stężenia.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    i się sprawdza to powiedzenie w 100%
  • 0
    original
    Opublikowano

    sara1

    efektownie wygląda ten duet herbaciany, spróbuję zrobić mam nadzieję że uda mi się kupić taką herbatę

Dodaj komentarz