Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do pizzy Prymat

 

 

To niesamowite, że początki pizzy sięgają, uwaga… starożytnej Grecji. Tam właśnie po raz pierwszy wypiekano okrągłe, płaskie placki, które skrapiano oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Z biegiem lat dotarły w końcu w rejony dzisiejszych Włoch. Dopiero w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory i tu właśnie zyskały swoją oficjalną nazwę - „pizza". Trzeba przyznać, że głównie była przysmakiem ulicy. Zajadali się nią w większości ludzie z najniższych warstw społecznych. To jednak dzięki królowej Małgorzacie Sabaudzkiej zyskała międzynarodową sławę. Tuż po tym, jak nadworny piekarz na prośbę królowej przygotował specjalną pizzę w kolorach włoskiej flagi (zielony – bazylia, biały – mozarella i czerwony – pomidory) jej smak poznały całe Włochy. Z kolei do Stanów Zjednoczonych wypiek ten zawitał dość późno i stało się to dzięki amerykańskim żołnierzom stacjonującym we Włoszech w trakcie II wojny światowej.

 

 

Wracając jednak do rzeczywistości. Gdy przymierzamy się do własnych wypieków warto sięgnąć po Przyprawę do pizzy Prymat. Dzięki swej wyjątkowej kompozycji doskonale podnosi ona walory smakowe i zapachowe tej wspaniałej włoskiej potrawy, harmonizując jednocześnie ze smakiem wszelkich składników do niej dodawanych.

 

 

2

 

 

Wskazówki:

Zalecamy posypać pizzę przyprawą przed włożeniem jej do piekarnika. Świetnie współgra ze smakiem sosu pomidorowego i mozarelli. Doskonale nadaje się także do wszelkiego rodzaju zapiekanek z serem.

 

 

3

Źródło: Stock sxc.hu

 

 

 

Pizza neapolitańska z salami – Pizza napoletana con salami

 

Ciasto przygotować według przepisu na pizzę Margheritę.

 

 

Składniki:

 

Obłożenie 4 jajka ugotowane na twardo

10 dag salami

15 dag sera mozzarella lub innego żółtego o łagodnym smaku

5 dag masła

Sól

Pieprz czarny mielony Prymat

Oregano Prymat

Bazylia Prymat

Przyprawa do pizzy Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Jajka i salami pokroić w kostkę, ser w plasterki. Formę do pieczenia średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć połową ciast. Jajka, salami i ser ułożyć na cieście, posypać solą oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dodać szczyptę Bazylii oraz Oregano Prymat. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć pizzę. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić ze sobą. Całość posypać Przyprawą do pizzy Prymat. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stop. C. Wyjąć pizzę obracając formę dnem do góry.

 

 

4

Źródło: istock.com

Komentarze

Dodaj komentarz