Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: Kremowy

 

 

Dzisiaj dopisujemy do naszej listy kolorów krem. Ten delikatny kolor – oprócz tego, że kojarzy się najczęściej ze słodkościami – zaczął przywodzić na myśl także zupy. Łagodny, wyrafinowany smak – to właśnie to, czego dzisiaj szukamy.

 

Spróbujcie dzisiaj naszej zupy: „Kaprys ogrodnika”

 

 

 

Zupa „Kaprys ogrodnika”

 

 

Składniki:

 

5 dużych jabłek (około 1 kg)

1/2 szklanki mleka

1 szklanka śmietanki 18-procentowej

2 łyżki cukru

po 1 małej łyżeczce cukru waniliowego i Cynamonu mielonego Prymat

1 łyżka budyniu waniliowego

Skórka otarta z 1 cytryny

Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

 

2 jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, rozgotować  w 3 szklankach wody i przetrzeć przez sito. Do musu dodać skórkę´ cytrynowa,  szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i Cynamon mielony Prymat. Budyń rozprowadzić zimnym mlekiem, wlać do gorącego musu jabłkowego i mieszając, chwilę gotować. Pozostałem jabłka obrać, zatrzeć na tarce z małymi otworami i dodać do zupy. Zdjąć z ognia i połączyć ze śmietanką. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedzić mlekiem. Podawać letnią lub zimną, z biszkoptami.

(4/5 porcji)

 

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz