Aktualności Doradcy Smaku

original

W krainie ostrych smaków

 

 

Na koniec tygodnia małe podsumowanie święta, które obchodziliśmy. Nasz tydzień pikantnych przypraw/potraw obfitował w różne palące smaki. Poniżej zamieszczamy garść informacji o tym, co i jak, czyli co jest ostre, jak to jeść i gdzie szukać inspiracji.

"1"

Krainy ostrych potraw:

 

  • Meksyk
  • Indie
  • Tajlandia
  • Węgry
  • Peru
  • Afryka
  • Chiny
  • Korea

"2"Co tak pali?

 

Za pieczenie i palenie w gardle po zjedzeniu ostrej potrawy odpowiada kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, zawarty między innymi w papryce. W związku z różnym poziomem jej występowania w przyrodzie stworzono skalę Skovilla. Według niej słodka papryka zawiera 0 SHU, odmiana jalapeno i węgierska około 10 – 15 tysięcy SHU, cayenne 35 – 45 tysięcy SHU, za to habanero i używana do sosów papryka tabasco potrafi osiągnąć od 150 do 500 tysięcy SHU. Teraz już wiadomo, czego lepiej nie dotykać…

"3"

Dobre rady:

 

Ostrych przypraw najlepiej używać w znikomej ilości. Dla nieprzyzwyczajonych podniebień taki eksperyment z wyjątkowo ostrymi przyprawami może skończyć się źle. Najlepiej opierać się w tym przypadku na ‘systemie szczypt’ ;). Pamiętajmy, by po kontakcie z ostrą papryczką umyć ręce – nie dotykać okolic oczu!

 

 

"4"

 

 

A co zrobić, gdy pochłonęliśmy zbyt dużą ilość ostrej potrawy i brak nam tchu? Nie sięgajmy po wodę! Najrozsądniej zrobimy, jeśli zawczasu do posiłku zaopatrzymy się w alkohol lub tłuste mleko. Podobno wystarczy już przepłukanie ust tłuszczem roślinnym w stanie płynnym.

 

 

 

"5" 

 

 

 

Najostrzejsze dania świata?

 

  • Gulasz Syczuański
  • Wieprzowina Vindaloo
  • Mole Poblano
  • Gulyásleves (gulasz węgierski)
  • Tadżin
  • Kima
  • Piri – piri (nazwana tak jak papryczki - potrawa z Mozambiku)
  • Chutney
  • Kao yang ruo chan
  • Kaeng kari

 

 

 

Wiecie, że…

 

Kolumb odkrył papryczkę chili.

 

Spożywanie ostrych potraw hamuje uczucie łaknienia – zwłaszcza na słodycze i tłuste dania.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Tylko prosze zamiencie te obrazki piwa i wina , bo sie ludzie natną , to naprawde nie jest najlepszy sposób ! A nawet dobry jeśli o to chodzi to najlepsze jest : - płukaniu ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym - wypicie szklanki tłustego mleka co najmniej 3,5 lub jogurtu, ponieważ białko kazeiny rozbija więź kapsaicyny z receptorami bólu - lizanie lodów jogurtowych - masło orzechowe - wypicie soku pomidorowego oraz napojów zawierających sok z cytryny lub limonki. - spożyciu produktów o wysokim odczynie kwasowości, jak np. pomarańcze, mango - łączenie ostrych dań z bananami, ryżem lub chlebem, plackami skrobia w tych produktach pomaga - jedzenie cukru łyżkami
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Chutney jako pikantne danie ??? Przecieczesz to jest po prostu indyjska nazwa dla soso-sałatki ! i może być z mięta , kolendrą często na bazie jogurtu.I raczej służy do gaszenia pożaru ,
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    To musiał by być jakiś konkretny przepis bo tak to jest za ogólnie :) np;Chutney z 5 rodzajów ostrej papryki i imbiru :D
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Beato z tego co wiemy, by zneutralizować wrażenie palenia w przełyku po spożyciu ostrego posiłku należy - tak, jak wspomnieliśmy \"przepłukać usta tłuszczem roślinnym w stanie płynnym\". Najlepsze jest więc białko - tak więc jogurty i mleko, które - tak jak również słusznie dodałaś - rozbijają więź kapsaicyny z naszymi receptorami odpowiadającymi za wrażenie bólu. Co do tego, że Chutney nie jest pikantne. Jest, i to jak najbardziej - wszystko zależy od sposobu przygotowania, a to może być różnorakie i nie musi ograniczać się do łagodnego smaku. Pozdrawiamy ciepło :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Ja dziś jestem w gorącej wodzie kompana :D Chodziło mi o zdjęcia tylko piwa i wina a po prostu nie kojarzy mi się Chutney z czymś pikantnym bo to taka ogólna nazwa i często tego typu potrawy sobie robię :D Przepraszam za wylew wpisów :D
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Dolaczam do komentarzy. Po pierwsze, tajine nie kojarzy mi sie z ostra potrawa, ogolnie jest dobrze doprawiona, ale nie ostra .Wiem z autopsji, mieszkam w kraju arabskim i \"z niejednego pieca jadlam\" Po drugie, Doradco piszesz, ze spozywanie ostrych potraw hamuje uczucie laknienia, wiem z wlasnego doswiadczenia, ze po zjedzeniu ostrej potrawy momentalnie mam ochote na \"cos slodkiego \", moje znajome twierdza to samo, a wiec ? Pozdrawiam
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Barbaro, co do tajine. Wyróżniliśmy ją z tego względu, że pochodzi z krainy \'tysiąca i jednej przypraw\' i istnieje jej bardzo ostra odmiana. Oczywiście można przygotowywać ją na wiele sposobów - także z migdałami czy sezamem i w dowolnej kombinacji przypraw. W sprawie hamowania uczucia łaknienia po spożyciu dużej ilości ostrych dań. Zostało to już naukowo udokumentowane. Jednak jak doskonale wiemy - każdy organizm jest inny i potrafi reagować w wyjątkowy dla siebie sposób. Widać, nie każdy reaguje zgodnie z regułą. Ale czymże byłaby reguła bez wyjątków :)? My jednak po zjedzeniu dużej dawki ostrości nie mamy już na nic ochoty ;). Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz