Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Chili pieprz cayenne

 

 

Pieprz Cayenne to efekt zmielonych owoców papryki chili. Przyprawa ta należy do jednej z najostrzejszych, dlatego powinno się używać jej z rozwagą i umiarem. W połączeniu z innymi przyprawami jest idealna do marynowania mięs i wzbogacania smaku owoców morza. Co ciekawe, dla podkreślenia smaku potraw, warto podgrzać pieprz cayenne mielony na oliwie lub maśle, a następnie dodać na przykład do dań z fasolą i innymi warzywami. Polecamy również dodać szczyptę Chili pieprz cayenne do gorącej czekolady, co cudownie zaostrzy jej smak.

 

 

1

 

 

Ta ognista przyprawa ma także właściwości zdrowotne - w małych ilościach przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. W porze zimowej dodany do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt.

 

Dzisiaj polecamy coś po… tajsku :). Zobaczcie sami.

 

 

 

 

Marynowana polędwica wołowa po tajsku

Na sałatce z chrupiących świeżych kiełków z palonymi ziarnami sezamu

 

 

 

Składniki dla 4 osób:


500 g polędwicy wołowej

 

Marynata:


2 łyżki oleju sezamowego

½ łyżki sambal oelek

½ łyżki czosnku

szczypta Chili Prymat

szczypta Chili pieprz Cayenne Prymat

½ łyżki Imbiru mielonego Prymat

pieprz japoński

1 cytryna

 

50 ml oliwy z oliwek

4 łyżki sosu miodowo-sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 obrana i pokrojona w paski mała marchew

¼ obranego i pokrojonego w paski selera

2 pokrojone w piórka cebule

100 g kapusty pak choi

 

200 g mieszanki świeżych kiełków

100 ml sosu vinaigrette

1 łyżka ziaren sezamu

200 g kolorowych papryk

100 ml sosu sojowego

świeży czosnek i czuszka

 

 

Sposób przygotowania:

 

Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki i marynować przez 8 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty. Pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z olejem sezamowym. Chrupiące jarzyny przełożyć  na półmisek, a na tej samej patelni obsmażyć polędwicę z czosnkiem, czuszką i sosem sojowym.

Do tak przygotowanej wołowiny dodać jarzyny i całość doprawić do smaku. Świeże kiełki połączyć z sosem vinaigrette, kapustą pak choi ułożyć na talerzu, dodać ciepłą polędwicę z jarzynami. Udekorować ziarnami sezamu i skropić sosem miodowo-sojowym. 

 

 

2

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    O ja wczoraj właśnie uzupełniłam zapas o 3 takie, torebeczki :)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Beato, czyli niezmiennie gotujesz \'na ostro\' :)? To czekamy na dalszy ciąg pikantnych potraw w Twoim zbiorze. Pozdrawiamy :)

Dodaj komentarz