Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: Żółty

 

 

W tę środę przyglądamy się barwie żółtej. Przede wszystkim stymuluje do działania i wpływa bardzo pozytywnie na nasze samopoczucie. Co ciekawe wiąże się z nim również zwiększenie poczucia własnej wartości. Jeśli więc czujemy, że życie z nas uchodzi, humor poprawi nam ten właśnie kolor.

 

Żółty to przede wszystkim – kolor słońca, radości i Indii…  Tak, właśnie Indii. Potrawy tego regionu świata z reguły można podzielić na lekko ostre, ostre i bardzo ostre. Wręcz palące dania serwuje się w południowej części kraju i określa się mianem „khara”. Dla przeciętnego Europejczyka skosztowanie niektórych z nich może być rzeczywiście „kharą”.

 

Indie to oczywiście także kraina przypraw, a te najbardziej charakterystyczne to (bardzo zdrowa) kurkuma i curry. Na obiad proponujemy zatem coś w stylu indyjskim: „Curry z soczewicy i jajek – Dhal curry”. Smacznego!

 

 

 

 "1"

 

 

 

 

Curry z soczewicy i jajek – Dhal curry

 

 

Składniki:

 

1/2 szklanki soczewicy

1/2 łyżki masła

1 cebula (8 dag) obrana i pokrojona w plasterki

1/2 łyżki garam masala

1/2 łyżeczki soli

3 jajka ugotowane na twardo

Przyprawa curry Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Soczewicę przebrać i wypłukać. Na patelni z rozgrzanym masłem smażyć cebulę.

Z garam masala 10 minut, kilka razy mieszając. Dodać soczewicę, wlać ½ szklanki wody, doprawić solą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu 45 minut, aż będzie miękka. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plasterki, dodać do soczewicy, lekko wymieszać i podgrzewać 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i pikantną sałatką. Na koniec posypać Przyprawą curry Prymat.

(2-3 porcje)

 

 

 

"2"

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Jak dla mnie nie ma lepszej i mądrzejszej kuchni niż Indyjska, szczególnie tej mięsnej części nie potrafię się pozbyć z menu. Och gdyby tak PRYMAT miał w ofercie Kmin rzymski i czarnuszkę i liście cury... Zapraszam na mój blog tam sporo informacji o tej kuchni :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Nie znam dobrze kuchni indyjskiej - przyznaję się bez bicia. Tradycyjnej potrawy indyjskiej nie jadłam chyba nigdy, to dlatego, że nie przepadam za ostrymi, a tym bardziej pikantnymi daniami, a takie królują w tej kuchni, ale oglądałam o niej i o indyjskiej kulturze sporo filmów dokumentalnych i tam zawsze na talerzach królują jaskrawe kolory - głównie żółty i pomarańczowy. Kolorowa kuchnia indyjska tą swoją kolorowością naprawdę zachęca do spróbowania - chyba wielki czas to zrobić, oczywiście na swój własny - łagodniejszy sposób ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Przygotuj sobie dobry napój jogurtowy na wszelki wypadek, wszystkie moje przepisy indyjskie można pomniejszyć o ilość ostrych składników. a jeśli chcesz coś wyjątkowego i łagodnego polecam Umpę (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/159043/upama-czyli-chrupiaca-indyjska-kasza-z-orzechami-i-cebula.html) łatwe w przygotowaniu a składniki znajdziesz w internecie lub w sklepach z orientalną żywnością. Polecam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    @Beato, dziękuję za wskazówki - połączenie orzechów i cebuli wydaje się być dla mnie intrygujące. Z pewnością będę zaglądać na Twój blog :)

Dodaj komentarz