Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Czosnek z chili

 

 

Postrach wampirów…O czosnku mówi się wiele – między innymi to, że jest właściwie panaceum na wszystko. To, że należy go spożywać jak najczęściej także wiadomo i dobrze, bo czosnek to lek na wszelkie zło.  

 

 

"1"

 

 

 

 

Siła skupiona w maleńkim ząbku czosnku

 

Czosnek ma właściwości bakteriobójcze i powinien być stosowany w okresach przejściowych, szczególnie między jesienią i zimą, ale także wczesną wiosną. Jest naturalnym lekiem, który działa nawet przeciwzakrzepowo. Dobrze jest również wpleść go w jadłospis, jeśli mamy za sobą kurację antybiotykową. O tym, że czosnek potrafi wiele ‘zdziałać’ świadczą także najnowsze badania, które podają, że jego regularne spożywanie może w znacznym stopniu uchronić przed zachorowaniem na raka.

 

 

Czosnki w dłoń – robimy Guacamole :)

 

 

 

 

Guacamole ze świeżego awokado

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

2 dojrzałe awokado

Sok z 2 limonek do smaku

1 mała cebula

2 ząbki Czosnku z chili Smak

2 papryki jalapeño

Sos tabasco do smaku

2 pomidory bez skóry

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 pęczek świeżej kolendry

Sól

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

 

Obrane awokado ugnieść widelcem lub zmiksować, skropić sokiem z limonek, aby nie ściemniało. Pomidory wyfiletować i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Awokado połączyć z  pomidorami, cebulą, papryką jalapeno i czosnkiem. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą. Podawać na chrupiących grzankach z białej bagietki lub jako dodatek do chipsów nachos.

 

 

"2"

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz