Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Natka Pietruszki Prymat

 

 

Tak nam zasmakowało wczorajsze gotowanie na zielono, że postanowiliśmy kontynuować temat związany ze zdrowym odżywianiem. Pamiętajmy, że zielenina powinna znaleźć się wśród najbardziej pożądanych dodatków w naszej kuchni. Dbajmy o to, żeby na talerzu było zawsze kolorowo. A jak kolorowo to także multiwitaminowo. Dzisiaj do okiełznania Zupy z twarogu proponujemy Natkę pietruszki Prymat. Nie tylko potrafi ożywić niemal każdą zupę, ale także świetnie nada się do sosów, sałatek, kanapek czy pasztetów. To jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw, która skomponuje się niemal ze wszystkim.

 

 

 

1

 

 

 

 

Zupa z twarogu i bułki – Tarkhana corbasi

 

 

Składniki:

 

2 szklanki rozdrobnionej czerstwej bułki bez skórki

1 szklanka twarogu

1 roztarty ząbek czosnku

1 l bulionu z koski Kucharek Rosół wołowy

1 szklanka śmietany

po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i Natki pietruszki Prymat

sól

Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Sposób podania:

 

Bułkę, czosnek, twaróg i ½ szklanki bulionu zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć masę do garnka i mieszając wlać tyle bulionu, aby uzyskać konsystencję śmietanki. Powoli, na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, często mieszając 20 minut. Zdjąć z ognia doprawić śmietaną, pieprzem czarnym mielonym Prymat i solą. Przed podaniem posypać zieleniną.

(4-5 porcji)

 

 

2 

 

 

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz