Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Imbir mielony Prymat

 

 

Suszone i mielone kłącze imbiru jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się jako dodatek do pierników, puddingów, pikli i napojów alkoholowych. W kuchni japońskiej używa się go najczęściej  w wersji marynowanej.

 

 

Imbir mielony lubimy ze względu na palący smak z cytrynowo - słodkawą nutą oraz przyjemny,  korzenny aromat. Jego intrygujące właściwości zachwycają każdego miłośnika egzotycznych przypraw. Imbir jest powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Dzięki imbirowi wyczarujemy również wyjątkowe danie z krewetkami. Zachęcamy do spróbowania!

 

 

 

 

 

 

KREWETKI BLACK TIGER W IMKBIROWYM CIEŚCIE FRITTO MISTO PODANE ZE SZPARAGAMI, SAŁATKĄ Z OWOCÓW POŁUDNIOWYCH I SOSEM MIODOWO - SOJOWYM

 

Składniki:


Dla 4 osób:


20 krewetek black tiger
30 g mąki pszennej
Olej do smażenia
150 g białych i zielonych szparagów
1 łyżka upalonych ziaren sezamu


Ciasto:
200 ml mleka
100 g mąki pszennej
100 ml piwa imbirowego
1 jajko
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sałatka:

1 mango
½ melona
50 g kiełków słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
Kilka listków świeżej mięty
Sok z ½ limonki

Sos miodowo-sojowy:

150 ml sosu sojowego
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sambal oelek
Szczypta Imbiru mielonego Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać  z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.

Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie ww. składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).

Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo -sojowym i posypać upalonymi ziarnami sezamu.

 

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz