Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: Różowy

 

 

Róż to zdecydowanie jeden z najbardziej subtelnych kolorów. Kojarzy nam się z okresem dzieciństwa. Jest popularny szczególnie wśród małych dziewczynek, które nie wiedzieć czemu upatrzyły sobie właśnie ten kolor.

 

Jeżeli mężczyzna podaruje kobiecie bukiet w kolorze różu, chce przez to powiedzieć, że darzy ją niezwykle ciepłymi uczuciami. Kolor ten bowiem symbolizuje wrażliwość, wdzięk, pogodę ducha, miłość a nawet namiętność.

 

Żeby zatem poprawić sobie humor warto sięgnąć po coś słodkiego i bardzo różowego – w takich sytuacjach sprawdza się na przykład słodki i zarazem zdrowy koktajl malinowy lub truskawkowy, który można z łatwością przygotować (jak to dobrze, że o tej porze roku można dostać np. mrożone truskawki).

 

A na obiad polecamy m. in. różowiutką „Cielęcinę w sosie tuńczykowym”. Z kolei na kolację proponujemy wesołe kanapeczki wzbogacone o wyjątkowo różowy Chrzan żurawinowy Smak. Smacznego.

 

 

"2"

 

 

 

Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym

 

 

Składniki:

 

1,5 kg zadniej cielęciny

1 szklanka wytrawnego białego wina

3 ząbki czosnku

Sól

Pieprz czarny mielony Prymat,

 

Sos:

2 puszki po 150 g tuńczyka w oleju

1 szklanka majonezu

½ szklanki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki Kaparów Smak

Szczypta Papryki ostrej Prymat

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

1 ząbek czosnku

 

Do przybrania: ½ strąka czerwonej papryki, 6-8 Oliwek zielonych Smak, kilka listków świeżej bazylii lub Bazylii Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.

 

W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.

 

Upieczoną i wystudzoną  cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.

 

 

"1"

 

Komentarze

  • 0
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    pysznie Może jak dla mnie to kapary-nie,ale cała reszta Hmmmm

Dodaj komentarz