Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: Złoty

 

 

Czy zastanawialiście się kiedyś nad symboliką koloru złota? Podobno osoby, które charakteryzują się złotą barwą cechują się bogatym życiem wewnętrznym i umiłowaniem wzniosłych ideałów. ‘Złoci’ zwykle stawiają sobie wielkie wyzwania – uwielbiają sięgać gwiazd. Kolor ten niesie ze sobą także znaczenie dobrobytu. Warto więc sięgnąć po niego w sylwestrowy wieczór i nie mamy tutaj na myśli wyłącznie kreacji.

 

 

Jeśli planujecie przywitać nadchodzący rok pod własnym dachem, przypilnujcie, by i Wasz stół był bogato zastawiony. Oto nasze złote rady:

 

 

 

  1. Koreczki z dodatkiem Cebulki złotej Prymat.
  2. Kanapki z dodatkiem Musztardy chrzanowej, delikatesowej, sarepskiej, kremskiej lub rosyjskiej Prymat.
  3. Przekąski lub sałatka, np. z marynowanym kurczakiem, warzywami i złocistymi Patisonami marynowanymi Prymat.

"1"

 

 

 

A oto i złociste dania główne, czyli „Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą” oraz „Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem”. Pyszności!

 

 

 

„Polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce z aromatyczna soczewicą”

 

 

 

Składniki:

 

dla 4 osób:

4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe

¼ szklanki oliwy z oliwek

Marynata do mięs pikantna Prymat

 

Pikantna kruszonka:

2 łyżki masła

1 łyżka majeranku

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

Bułka tarta pikantna Prymat

 

Soczewica:

1 puszka (420 g) soczewicy

4 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

1 gałązka rozmarynu

Papryka ostra Prymat

Grubo mielony czarny pieprz Prymat

Sól czosnkowa Prymat

Majeranek Prymat

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g pokrojonego w kostkę chudego bekonu

1 szklanka pomidorów concasse lub pelati

Kilka gałązek tymianku do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantną marynatą do mięs Prymat.

Masło (w temperaturze pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, po czym dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku.

Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.

 

 

 

"2"

 

 

 

 

 

 

„Grillowany łosoś norweski z sosem musztardowo-majonezowym z miodem”

 

 

 

Składniki:

 

dla 4 osób:

4 x 200 g fileta łososia ze skórą

Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
sól czosnkowa, pieprz czarny Prymat do smaku

Sos:
½ szklanki majonezu
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Sól, grubo mielony czarny pieprz, gorczyca Prymat do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Filety z łososia ułożyć skórą do dołu na posmarowanym oliwą lub olejem gorącym ruszcie, a następnie na każdy kawałek ryby nałożyć sos. Grill przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec rybę przez ok. 15 minut. Tak przygotowanego łososia podawać z grillowanymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.

 

 

 

 

"3"

 

 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Ten łosoś musi być pyszny:)
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Naprawę jest - zapraszamy do wypróbowania:)

Dodaj komentarz