Aktualności Doradcy Smaku

original

Wielkie odliczanie

 

 

Tak naprawdę wszystko zależy od gości. Jeśli wieczór ma się składać głównie z szaleństw na parkiecie, warto zainwestować w drobne przekąski i ewentualnie jedno danie na ciepło. Gdyby jednak uwaga przybyłych miała się skupiać wyłącznie na stole, konieczne są dłuższe przygotowania.

 

 

 

 

"1"

 

 

 

 

 

"3"

 

 

 

 

Dzisiaj proponujemy Wam jeden z  wariantów – czyli nieśmiertelne zakąski, przekąski, wliczając w to oczywiście także koreczki. Bez nich, tego typu przyjęcia nie miałyby racji bytu. Ich fantazyjność wyrażająca się zarówno w smaku, jak i wyglądzie zależy od gospodarza imprezy. Zakąskami możemy uczynić koreczki skomponowane z dowolnych produktów, faszerowane jajka, czy nawet mini burgery. Zastanówcie się nad miniaturkami hot dogów i placuszków oblanych ulubionym syropem. Możliwości jest całe mnóstwo.

 

 

 

 

"2"

Źródło: http://blog.myweddingreceptionideas.com

 

 

 

 

Może wieczór w stylu italiano :)? Smaki włoskiej kuchni skupimy w ciekawej kompozycji szaszłyków z szynki parmeńskiej.

 

 

 

 

SZASZŁYKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ

Z SEREM MOZZARELLA

I SUSZONYMI POMIDORAMI MARYNOWANYMI W OREGANO

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

10 Pomidorów suszonych Smak

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki Kaparów Smak

Oregano Prymat

Pieprz czarny grubomielony Prymat

 

10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej

1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella

1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1 pęczek świeżej bazylii

4 ząbki czosnku

4 kromki pieczywa tostowego

Szpadki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

 

Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozzarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz