Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Poczuj Smak Świąt: Spokojnie, jutro Wigilia!

 

 

Żeby nieco ułatwić Wam zadanie i usprawnić ostatnie domowe prace, podajemy poniżej listę wigilijnych ‘niezbędników’, o których mogliście zapomnieć w wirze świątecznych przygotowań.

 

 

3

 

 

 

  1. Babcia z dziadkiem - czy ktoś pojedzie po dziadków? Zawsze znajdą się goście, których trzeba przywieźć. A kochanych dziadków przecież nie może zabraknąć podczas Wigilii!
  2. Opłatek – niby wszyscy pamiętają, a jednak…
  3. Choinka – gotowanie, gotowanie, a tutaj nikt nie kupił/nie wyciągnął z piwnicy choinki? Mamy nadzieję, że szopka też się znajdzie :).
  4.  Lampki świąteczne – skoro choinka to i lampki. Trzeba koniecznie sprawdzić, czy działają. Podobno najlepiej się je wiesza naprzemiennie z góry na dół i z dołu do góry.
  5. Jemioła – no bo pod czym będziemy się całować?
  6. Kartki świąteczne – smsy są wygodne, ale pomyślcie ile radości sprawi komuś przysłana pocztą, piękna kartka świąteczna.
  7. Sztućce – dmuchamy na zimne. Lepiej sprawdzić czy starczy ich dla wszystkich gości. W razie czego można jeszcze skoczyć do sąsiada po zapasowe sztuki :).
  8. Obrus – musi być czysty i pachnący. Wyjątkowo pomięte proponujemy owinąć mokrym płótnem. Po paru godzinach tzw. leżakowania można już rozpocząć prasowanie. O wiele lżej będzie zaprasować pomięty materiał.
  9. Uśmiech - nie zapomnijmy o tym, że Boże Narodzenie to przede wszystkim czas radości i chwile spędzane z najbliższymi. Cieszcie się więc atmosferą świąt i wypoczywajcie :).

 

Na koniec mamy jeszcze dla Was dwa przepisy. Możecie poszerzyć jadłospis o szczupaka pieczonego i makówkę.

 

 

Szczupak pieczony

 

 

Składniki:

 

1 szczupak (1,7 kg)

1 szklanka gęstej śmietany

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka mieszanych ziół: Bazylii Prymat, Majeranku Prymat, Estragonu Prymat i cząbru

sok z ½ cytryny

sól

Pieprz czarny mielony Prymat

4 łyżki oliwy lub oleju

gałązki pietruszki 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Rybę oczyścić (oskrobać, usunąć płetwy, oczy i wnętrzności). Dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny. Zioła, sól i pieprz dokładnie zmieszać i natrzeć rybę w środku i na wierzchu. Oliwę wlać do brytfanny, ułożyć na niej rybę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 - 170 stopni. Gdy szczupak zacznie się rumienić, posypać go bułką tartą i piec jaszcze 20 – 30 min. Masło roztopić i wymieszać ze śmietaną. Kilka minut przed końcem pieczenia polać rybę i gorącą wyłożyć na półmisek. Pokroić na porcje, polać sosem do pieczenia i przybrać natką pietruszki. Można podać z ziemniakami.

 

 

 

1

 

 

 

 

 

Makówka

 

 

Składniki:

 

30 dag maku

3 łyżki miodu

30 dag cukru

do maku: ½ łyżeczki soli

po 20 dag rodzynek orzechów włoskich i migdałów

½ szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze wraz z syropem

1 mały zapach migdałowy

1 duża chałka

2,5 l mleka

10 dag masła

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i odsączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Bakalie podsmażyć z cukrem i miodem, dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 l mleka, dodać skórkę pomarańczową i zapach. Chałkę pokroić na cienki kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je osłodzić, w gorącym maczać kromki chałki, żeby dobrze nasiąkły. Namoczoną chałkę układać warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem. Makówkę podawać mocno schłodzoną.

 

 

 

2

 

 

 

SMACZNEGO!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Mój szczupak właśnie się piecze:) ale wg.mojego przepisu.Mam nadzieję,że też będzie apetycznie wyglądał.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    A właśnie kto po babcie pojedzie! Dobrze,że mi przypomnieliście.....a opłatek już mam! :) Wesołych!

Dodaj komentarz