Aktualności Doradcy Smaku

original

Świąteczna Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ryb

 

 

Wszyscy zastanawiamy się, na czym polega fenomen świątecznego karpia… Przede wszystkim ma delikatny smak i podawać go możemy na wiele różnych sposobów. Oprócz tego na polskich stołach gości od wieków. Obok choinki i opłatka jest to jeden z symboli Świąt.

 

 

Polecamy przepis na karpia z naszą Przyprawą Tygodnia:

 

FILETOWANY KARP KRÓLEWSKI Z PATELNI  AROMATYZOWANY OLIWĄ TRUFLOWĄ PODANY NA SMAŻONYCH BOROWIKACH Z ZIEMNIAKAMI GRATEAU

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

600 g filetowanego karpia bez skóry

50 g mąki pszennej

Oliwa z oliwek do marynowania oraz smażenia

Przyprawa do ryb Prymat

400 g ugotowanych borowików

½ cebuli

1 pomidor bez skóry i nasion

Suszony koperek

1 łyżka oliwy truflowej

 

Ziemniaki grateau:

500 g obranych ziemniaków

500 ml śmietany 36%

2 ząbki czosnku

Przyprawa do ziemniaków

Tymianek, sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

50 g startego sera parmezan

 

Sos migdałowy:

200 ml  mleka

100 ml śmietany

100 g płatków migdałowych

50 ml białego wina

Sok z 1 cytryny

1 łyżka klarowanego masła

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Karpia dokładnie umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie połaczonej z przyprawą do ryb Prymat i odstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Ziemniaki pokroić na cienkie talarki. W rondelku podsmażyć cebulę i czosnek, zalać śmietaną i dusić do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz solą. Do śmietany dodać ziemniaki i dusić kolejne 5 minut. Kamionkę lub formę do pieczenia posmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, posypać tartym serem i piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 30˚C.

 

W rondlu na łyżce klarowanego masła podsmażyć migdały, a następnie zalać je mlekiem i śmietaną, dodać białe wino, sok z cytryny i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnięć, należy go dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Dla poprawienia aromatu do sosu mażna dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.

 

Borowiki pokroić w plasterki i zeszklić wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać kilka kropel oliwy truflowej, szczyptę koperku oraz pokrojonego w plastry pomidora, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Rybę wyjąć z marynaty, oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i ułożyć na ciepłych chrupiących grzybach. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, pokroić w dowolny kształt i ułożyć na talerzu. Przed podaniem danie skropić sosem migdałowym.

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Musi być pyszne!!

Dodaj komentarz