Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Poczuj Smak Świąt: napoje świąteczne

 

 

W trakcie wigilijnej wieczerzy na stole powinien się z  pewnością znaleźć kompot z suszonych owoców. W różnych regionach naszego kraju inaczej się go przyrządza. Bywają różne kombinacje, ale chyba najbardziej popularny wśród Polaków jest po prostu kompot z suszonych śliwek. Jego oryginalny, wyrafinowany oraz lekko przytłumiony smak i aromat - kojarzący się czasami z zapachem dymu z kominka – tworzy ciekawą kompozycję z ciężkimi, wigilijnymi potrawami.

 

 

"2"

 

Spośród napojów popularnych w kolejnych dniach świąt – w zależności od preferencji – można wyróżnić także wino, które z reguły idealnie pasuje do wykwintnych dań mięsnych.

 

"1"

 

Do deseru za to najlepiej nada się specjalnie na tę okazję przygotowana aromatyczna kawa z przyprawą do piernika. Kawę wypróbujcie koniecznie z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu!

 

 

"3"

 

 

Poniżej podajemy przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców.

 

 

 

Kompot z suszonych owoców

 

 

Składniki:

 

30 dag suszonych śliwek bez pestek

15 dag suszonych jabłek

15 dag suszonych gruszek

3 łyżki cukru

Sok z ½ cytryny

½ łyżeczki Cynamonu Prymat

3 goździki Prymat

2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

 

 

Sposób przygotowania:

 

Owoce opłukać, na 2-3 godz. namoczyć w letniej wodzie, następnie dodać cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. Gotować 15-20 min aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu doprawić sokiem z cytryny i jeśli trzeba cukrem. Podawać dobrze wystudzony.

 

"4"

 

 

Czy wiecie, że…

 

Tuż przed wieczerzą należy umyć ręce w srebrnych i złotych monetach. Czynność ta ma sprowadzić na nasz dom dobrobyt.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz