Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką

 

 

Trudno wyobrazić sobie smażoną rybę czy krokiety bez sałatki z kapusty kwaszonej. Można podawać ją prosto ze słoika lub przyprawiać, jak tradycyjną kapustę kiszoną, dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej. Sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką Smak idealnie zdaje swój egzamin zimą, kiedy brakuje wiosennych warzyw, ponieważ zawiera ogromne porcje witaminy C.

 

W naszej księdze przepisów znaleźliśmy idealne, wręcz wigilijne zastosowanie dla Sałatki z kapusty kwaszonej z marchewką Smak. Zapraszamy na wyjątkowo smaczny duet pierogowy. Podano do stołu :).

 

"1"

 

 

 

 

 

DUET AROMATYCZNYCH PIEROGÓW

Z KAPUSTĄ KWASZONĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI ORAZ Z ŁOSOSIEM NORWESKIM

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

Ciasto:

300 g mąki

2 żółtka

2 łyżki oleju

Sól do smaku

 

Farsz:

200 g Sałatki z kapusty kwaszonej z marchewką Smak

30 g suszonych podgrzybków

50 g cebuli

Olej

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

50 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików

½ cebuli

½ pomidora bez skóry i nasion

 

Farsz z łososia:

100 g filetu z łososia norweskiego bez skóry i ości

50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego

50 g cebuli

50 g suszonych pomidorów

50 g sera bundz

Olej

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przyprawa do ryb Prymat

 

20 g filetów anchois

Rukola

4 łyżki oliwy truflowej

2 łyżki octu balsamico

Oliwa do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

 

Suszone podgrzybki umyć i moczyć kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej Sałatkę z kapusty kwaszonej z marchewką Smak oraz ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać, intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

 

Filety z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać drobno pokrojony ser bundz i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

 

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Z połowy ciasta przygotować pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, a z drugiej części z nadzieniem grzybowym.

Pierogi gotować 3 minuty (każdy rodzaj oddzielnie) we wrzącej, osolonej wodzie.  Po wyjęciu z wody pierogi usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Pierogi z nadzieniem z łososia udekorować suszonymi pomidorami, sałatą rukola i skropić oliwą truflową, natomiast te z kapustą i grzybami posypać smażonymi borowikami z cebulą i pomidorami concasse.

 

 

 

"2"

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    wszystko co lubię :)

Dodaj komentarz