Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Poczuj Smak Świąt: Barszcz czerwony

 

 

BARSZCZ CZERWONY  Z USZKAMI NADZIEWANYMI GRZYBAMI I MAKRELĄ

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg buraków

0,5 kg włoszczyzny

120 g jabłek

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu

Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek Prymat

Cukier do smaku

1 pęczek rukoli

1 pomidor bez skóry

 

Uszka:

100 g mąki

½ szklanki wody

1 jajko

Sól do smaku

Oliwa do smażenia

 

Farsz:

40 g suszonych borowików

20 g cebuli

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.

 

Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Uszka można po ugotowaniu ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem lub usmażyć na złoty kolor i podawać oddzielnie z sałatką z rukoli i pomidorami concasse.

 

Do barszczu zaserwować możemy również krokiety z kapustą i grzybami:

 

 

"1"

 

 

 

BARSZCZ CZERWONY

Z KROKIETEM FASZEROWANYM KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg buraków

0,5 kg włoszczyzny

120 g jabłek

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu

Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek Prymat

Cukier do smaku

 

Krokiety:

4 naleśniki

8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami

2 łyżki mąki

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.

Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem

Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.

 

 

"2"

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz