Aktualności Doradcy Smaku

original

Cykl Poczuj Smak Świąt: zupy wigilijne

 

 

Podobno uwielbiamy naszą tradycję - niestety dzisiaj mało kto potrafi podać prawdziwie, tradycyjne potrawy wigilijne. A trzeba przyznać, że jest to niezwykle bogaty jadłospis obejmujący swoim zasięgiem Polskę wzdłuż i wszerz. Istnieje podobno przysłowie: „Powiedz mi, jaką jadasz w swoim domu zupę wigilijną a powiem Ci skąd jesteś”.

 

Co ciekawe, niemal zupełnie zapomnieliśmy o istnieniu zupy migdałowej, będącej ozdobą  bogatych, kresowych stołów. To zupa z interesującym, słodkim aromatem. Podawana była z cynamonem. Dzisiaj niemal zapomniana, wypierana jest przez popularny barszcz z uszkami. Podobnie zresztą stało się z zupą rybną, która króluje głównie na Pomorzu i niegdyś serwowana była również w zamożnych domostwach. Aby uzyskać najlepszy smak, gotowano ją na warzywnym wywarze, z dodatkiem  różnych gatunków ryb. Dla osiągnięcia wyrazistości koloru i smaku dodawano także paprykę i przecier pomidorowy.

 

 

"2"

 

 

Do najoryginalniejszych z pewnością zup należy dołączyć także śląski przysmak – siemieniotkę lub inaczej konopiankę. Receptura tej niezwykłej zupy – unikalna dla każdego domu - jest pilnie strzeżona przez śląskie gospodynie znane ze swych kulinarnych zdolności. Siemieniotkę serwowano z kaszą tatarczaną (na Śląsku zwaną pogańską). Talerz zupy utkany był nasionami prosa, tatarki i konopi. Kompozycja ta, jak ogólnie wierzono posiadała magiczne właściwości i miała dobrze wróżyć współbiesiadnikom.

 

Nam wśród wszystkich zup wigilijnych (oprócz nieśmiertelnego barszczu czerwonego z uszkami) smakuje grzybowa. Zwykło się ją robić ‘czystą’ i podawać z łazankami. Poniżej prezentujemy przepis na zupę grzybową z knyszami – rodzajem pierogów popularnych na Białorusi, Litwie i Ukrainie.

 

 

"1"

 

 

Zupa grzybowa czysta z knyszami

 

 

Składniki:

 

5 dag suszony grzybów

1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty

1 cebula (10 dag)

3 łyżki masła

1 Liść laurowy Prymat

8 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

3 ziarna Ziela angielskiego Prymat

1 łyżeczka soku z cytryny

2 kostki warzywno-grzybowe

2 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

 

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 3-4 godz. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Grzyby i włoszczyznę zalać 5 szklankami wody, dodać cebulę, kostki grzybowe oraz przyprawy i gotować 30 min, a następnie przecedzić. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać resztę masła i wymieszać. Przed podaniem posypać natką. Podawać z knyszami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    naratka40

    no dobrze, przepis na zupę jest, ale gdzie ten drugi na pierożki, przynajmniej odnośnik do nich, bo może sama je robię a nie wiem że taką nazwę noszą

Dodaj komentarz