Aktualności Doradcy Smaku

original

Korzenny smak – Przyprawowy zestaw Tygodnia

Przyprawy korzenne mają długą i egzotyczną historię. Wiąże się z nią również pewien szczegół geograficzny – chodzi tutaj o pewną grupkę wysp w Archipelagu Malajskim. Znajdują się tam tajemniczo brzmiące Moluku – czyli Wyspy Korzenne. Oprócz tego, że pięknie się nazywają i zamieszkują je Malaje oraz Papuasi, warto wiedzieć, że pochodzi stamtąd także znaczna ilość eksportowanych przypraw korzennych.

 

Wyspy Korzenne zawdzięczają swoją nazwę Europejczykom, którzy ochrzcili ją tym mianem za sprawą znalezionych – wówczas drogocennych - przypraw. A działo się to na przełomie XIV i XV wieku, kiedy to dość tłumnie zjeżdżali w te egzotyczne okolice.

 

Wprowadźmy się więc w miłą i pachną dalekimi podróżami atmosferę dzięki filiżance gorącej czekolady z dodatkiem wspomnianych przypraw. Niech cudowny aromat otuli nas za sprawą cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i imbiru.

 

Jakby to powiedzieli Malaje - Selamat hari raya Krismas! Wesołych Świąt Drodzy Doradcy.


 

 

 

CZEKOLADA NA GORĄCO

Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

 

 

 

Składniki:

 

1 l mleka

500 ml śmietany 36%

500 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka przypraw korzennych, np. Imbir, Gałka muszkatołowa lub Cynamon Prymat

 

 

 

 

1

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

 Mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    O jak miło :D Ja do czekolady i herbaty mam własna specjalnie przygotowana mieszankę korzenną. Musze ją tutaj wrzucić :D

Dodaj komentarz