Aktualności Doradcy Smaku

original

Śnieg jak gryka biały… - biała środa

 

 

I'm dreaming of a white Christmas 
Just like the ones I used to know 
Where the treetops glisten, 
and children listen 
To hear sleigh bells in the snow

 

 

Pamiętacie kto śpiewał ją po raz pierwszy w historii? To był Bing Crosby. My już zaczynamy ja sobie nucić w trakcie przedświątecznych porządków. A tymczasem z kolorowej księgi wyciągamy przepis na coś smacznego i białego. Hmmm… Zupa czosnkowa ze szpinakiem brzmi zachęcająco. Harmonia smaków i zniewalający aromat.

 

 

Zupa czosnkowa ze szpinakiem

 

 

Skłądniki:

 

1 szklanka mrożonego szpinaku

3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki Kucharek

1 szklanka mleka

1 cebula (10 dag)

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka Tymianku Prymat

3 Liście laurowe Prymat

3 ziarna Ziela angielskiego Prymat

sól

Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek, cebulę i lekko je zrumienić. Wlać bulion, dodać liście laurowe Prymat, tymianek Prymat, ziele angielskie Prymat i gotować na małym ogniu 15-20 min. Rondel zestawić z ognia, wyjąć liście laurowe Prymat i ziele angielskie Prymat, zupę doprawić solą i pieprzem Prymat, a następnie zmiksować. Wlać mleko, ponownie zagotować, włożyć szpinak, energicznie zamieszać i jeszcze raz zagotować.

 

Podawać z grzankami.

(4 porcje)

 

 

"1"

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz