Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Kolendra Prymat

 

 

Jarzyny w cieście – Pakora

 

Składniki:

 

2/3 szklanki mączki z grochu (można ją zastąpić mąką kukurydzianą)

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

¼  łyżeczki zmielonego kminku

¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat lub Papryki ostrej Prymat

¼ łyżeczki Imbiru Prymat

¼ łyżeczki Kolendry Prymat

½ szklanki obranych i drobno posiekanych ziemniaków

½ szklanki obranej i drobno posiekanej cebuli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Mączkę wymieszać z sodą, dolać 5 łyżek wody i starannie utrzeć na gładką masę. Ciasto powinno być gęste. Podczas ucierania dodawać przyprawy, ziemniaki i cebulę. Ciasto bardzo starannie wymieszać. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej tak jak nasze kluski kładzione. Wybierać łyżką cedzakową, osączać z oleju na bibule. Podawać z mizerią jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z mięsa.

 

 

 

 

 

 

 

Do czego jeszcze wykorzystać możemy kolendrę?

 

Kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do siekanego mięsa, kiełbas, pieczonych w folii ryb, skorupiaków i gulaszu. Jest doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. Służy także jako przyprawa do pikli oraz ciast. Wielu zakochało się w jej wyrazistym smaku!

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz