Aktualności Doradcy Smaku

original

Mikołajkowy SMAK Tygodnia

 

 

Zapach domowego ciasta to to, co większe i mniejsze dzieci lubią najbardziej. Zbliżamy się wielkimi krokami do Bożego Narodzenia i prawie każdy dom zaczyna powoli przesiąkać aromatem świątecznych wypieków. Warto zacząć od szarlotki. Najlepsza wychodzi, gdy piecze się ją z myślą o swoich najbliższych. Mikołajki więc to idealny moment na rozpoczęcie maratonu świątecznych wypieków.

 

 Jabłko prażone Smak zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem najlepszych owoców. Stanowi przede wszystkim gotową bazę do pieczenia smakowitej szarlotki. Sprawdza się wybornie także, jako dodatek do deserów z lodami i bitą śmietaną. Doskonale smakuje w zestawieniu, na przykład z pierogami i naleśnikami. Wykorzystując prażone jabłka możemy także przygotować błyskawiczne i smakowite danie z zapiekanym ryżem.

 

"1"

 

 

 

A oto i przepis na fenomenalną szarlotkę:

 

 

Jabłka pod pierzynką

 

SKŁADNIKI:

 

1 słoik Jabłek prażonych Smak

3 jabłka

5 dag masła

5 utłuczonych Goździków Prymat

1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat

1 1/2 łyżki rodzynek

 

 

Ciasto

 

4 łyżki mąki pszennej

2 szklanki mleka

3 jajka

4 łyżki cukru

sok z 1 cytryny

szczypta soli

do wysmarowania formy: 1 łyżka masła

 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Jabłka prażone Smak wymieszać z goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

 

Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąka, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym.

(4–6 porcji)

 

 

 

"2"

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wygląda pięknie - uwielbiam zapach pieczonego jabłecznika. Fakt faktem - szarlotki najlepiej smakują w okresie jesienno-zimowym. Są pyszne!

Dodaj komentarz