Aktualności Doradcy Smaku

original

Japoński Dzień Dziękczynienia za Pracę

 

 

Trzeba przyznać, że pracujemy naprawdę dużo. Jesteśmy w końcu w czołówce najlepiej rozwijających się państw i pomyśleć, że tak podobno będzie przez najbliższą dekadę! Trzeba więc czym prędzej zaopatrzyć się w listę smakowitych przepisów. Pozwolą nam one przygotować szybki, zdrowy i zarazem smaczny obiad, który zabierzemy ze sobą do pracy. Oto kilka pomysłów od Doradcy:

 

 

Jeśli mamy ochotę na odrobinę kalorycznego szaleństwa, powinniśmy przygotować spaghetti. Możemy puścić wodze fantazji i skomponować danie według własnych preferencji smakowych.

 

 

Składniki:

 

40 dag makaronu spaghetti

1 łyżka oliwy lub masła

do posypania makaronu: 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera

 

Sos mięsny:

50 dag mieszanego mięsa mielonego

15 dag surowej wędzonej szynki

1 cebula (10 dag)

1/2 łyżeczki oregano Prymat

przyprawa uniwersalna Kucharek

sól czosnkowa Prymat

pieprz biały mielony Prymat

do smażenia: 2 łyżki oliwy

 

Sos pomidorowy:

50 dag pomidorów pelati z puszki

1 cebula (15 dag)

5 łyżek koncentratu pomidorowego

5 łyżek oliwy

1 łyżeczka bazylii Prymat

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat

pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować sos pomidorowy: cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory grubo pokroić. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, koncentrat pomidor wy i przyprawy. Gotować bez przykrycia 20 min, potem zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Przygotować sos mięsny: cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, włożyć mięso i podsmażyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 15 – 20 min. Połączyć z sosem pomidorowym, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.

 

Makaron ugotować na półtwardo w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z oliwą

lub masłem. Nałożyć na talerze. Polać sosem. Podawać gorący, posypany startym parmezanem.

(4 porcje)

 

 

"1"

 

 

 

Ciekawym urozmaiceniem będzie również przygotowanie Piersi z kurczaka z niespodzianką.

 

 

Składniki:

 

4 filety z piersi kurczaka (80 dag)

4 słupki ostrego żółtego sera (warmiński, tylżycki)

4 łyżki tego samego żółtego sera startego

4 ósemki brzoskwini z kompotu

1 łyżka masła

2 łyżki mleka

2 łyżki wymieszanych ziół: oregano Prymat i majeranku Prymat, tymianku Prymat i pieprzu ziołowego Prymat

2 łyżki mąki pszennej

3 łyżki panierki

przyprawa uniwersalna Kucharek

do smażenia: 3 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

 

Filety rozbić, cienko posmarować masłem, posypać przyprawami ziołowymi, na każdym położyć po kawałku sera i ósemce brzoskwini, zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką. Zanurzyć w mleku, osaczyć, obtoczyć w mące i panierce, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanny, posypać startym serem i zapiekać 15–20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawać z ryżem albo frytkami i surówką.

(3–4 porcje)

 

 

"2"

 

 

 

Ostatnią naszą propozycją będą Jarzyny w cieście - Pakora. Brzmi to tak dobrze, że nie zastawiajcie się, tylko pędźcie przygotować ją sobie na jutro!

 

 

Składniki:

 

2/3 szklanki mączki z grochu (można ją zastąpić mąką kukurydzianą)

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4  łyżeczki zmielonego kminku

1/4 łyżeczki przyprawy chili Prymat, lub ostrej papryki Prymat

1/4 łyżeczki imbiru Prymat

1/4 łyżeczki mielonej kolendry Prymat

1/4 szklanki obranych i drobno posiekanych ziemniaków

1/2 szklanki obranej i drobno posiekanej cebuli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka soli

olej do głębokiego smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mączkę wymieszać z sodą, dolać 5 łyżek wody i starannie utrzeć na gładką masę. Ciasto powinno być gęste. Podczas ucierania dodawać przyprawy, ziemniaki i cebulę. Ciasto bardzo starannie wymieszać. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej tak jak nasze kluski kładzione. Wybierać łyżką cedzakową, osączać z oleju na bibule. Podawać z mizerią jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z mięsa.

 

 

 

"3"

 

 

SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz