Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Buraczki tarte Smak

 

 

Buraczki tarte Smak przygotowywane są z najlepszych warzyw - idealnie starte i odpowiednio doprawione. Zachwycają delikatnym smakiem i wspaniałym aromatem. Buraczki tarte można podawać na wiele sposobów, doskonale smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, są idealne do wszelkich dań obiadowych.

 

""

 

Buraczki tarte Smak doskonale nadają się także do przygotowania kremu buraczkowego. Dziś prezentujemy go w towarzystwie śledzia norweskiego.

 

 

 

ŚLEDŹ NORWESKI Z BIAŁYMI SZPARAGAMI W GALARECIE Z KREMEM BURACZKOWYM

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

8 filetów śledziowych

1 pokrojona w kostkę ugotowana marchewka

1 sparzona i pokrojona w kostkę łodyga selera naciowego

200 g Szparagów marynowanych Smak bez zalewy

400 ml wywaru z ryby

8 listków namoczonej w wodzie żelatyny

Sól ,Pieprz biały mielony Prymat do smaku

 

 

Marynata:

1 pokrojona w julienne marchewka

1 łodyga oczyszczonego selera naciowego pokrojonego w paski

3 cebule szalotki pokrojone w piórka

½ szklanki octu winnego

4 łyżki cukru

Gorczyca,  Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz czarny ziarnisty Prymat

 

 

Krem buraczkowy :

150 g gęstej śmietany lub jogurtu

100 g Buraczków tartych Smak

1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak

1 łyżeczka drobno pociętego koperku

Sok z cytryny do smaku

Pieprz biały mielony Prymat, sól, cukier do smaku

Wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

 

4 ugotowane  na twardo jajka  przepiórcze do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ocet winny zagotować z cukrem, dodać pozostałe składniki marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Filety śledziowe ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Śledzia wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Marynatę przelać przez sito o drobnych oczkach, dopełnić wywarem z ryby i połączyć z namoczoną żelatyną, doprawiając do smaku.

Foremki lub filiżanki wyłożyć  filetami śledzia, następnie dodać szparagi, marchew i seler naciowy. Foremki dopełnić wywarem  i pozostawić w lodówce do stężenia.

Śledzia wyjąć z foremek, przełożyć na talerz i udekorować jajkami przepiórczymi. Podawać z przygotowanym wcześniej kremem buraczanym.

 

 ""

 

 Smacznego!

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz