Aktualności Doradcy Smaku

original

Żurawina - maleńki owoc o wielkich możliwościach

 

 

FILETY Z HALIBUTA Z ŻURAWINĄ

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

600 g filetu z halibuta

150 ml bulionu drobiowego albo warzywnego

200 ml śmietany

1 łodyga selera naciowego

3 szalotki

100 g pieczarek

100 g świeżej żurawiny

1 łyżka cukru

3 gałązki tymianku

4 łyżki wytrawnego wermutu NP

2 łyżki masła

½ pęczka bazylii

sól, pieprz biały Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Tylko skąd wziąć teraz świeżą żurawinę?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Świeża żurawina dostępna jest zwłaszcza w listopadzie i grudniu. Kupić ją możemy zazwyczaj na targu lub ewentualnie samodzielnie wyruszyć na poszukiwania do lasu:)

Dodaj komentarz