Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Papryka marynowana węgierska

 

 

Paprykę do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna na Półwyspie Iberyjskim. Szybko doceniono jej lecznicze oraz kulinarne właściwości i obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Szczególnie upodobali ją sobie Hiszpanie, Meksykanie, a także Węgrzy, którzy nazywają ją „czerwonym złotem”. Kulinarnym powodzeniem cieszą się wszelkie odmiany papryki: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, a także ostre papryczki.

 

Jest warzywem o licznych właściwościach odżywczych. Papryka podczas kulinarnej obróbki nie traci cennej witaminy C. Dlatego spożywając ją w każdej z możliwych form: surowej, gotowanej, pieczonej, czy marynowanej wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.

 

Papryka marynowana Smak jest przygotowywana według tradycyjnej receptury, dzięki czemu zachwyci każdego smakosza marynowanych warzyw. Papryka marynowana dzięki głębokiej barwie oraz apetycznemu wyglądowi świetnie sprawdza się jako dekoracja potraw, na przykład pieczonych mięs. Doskonale harmonizuje ze smakiem potraw kuchni bałkańskiej. Możemy uczynić z niej smakowitą przekąskę obtaczając jej kawałki w smakowitej panierce.

Z Papryką marynowaną węgierską przygotować możemy pyszną Zupę gulaszową. Przepis znajdziecie TUTAJ

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz