Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do drobiu po myśliwsku

 

 

Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat nadaje potrawom niezwykle wyszukany smak i aromat rodem z sarmackiej tradycji. W jej skład wchodzą: sól, papryka słodka, cebula, cukier, czosnek, cząber, gorczyca, kolendra, majeranek, pieprz czarny, curry, liść laurowy, tymianek oraz owoc jałowca. To właśnie między innymi czosnek nadaje charakterystyczny akcent smakowy przyrządzonemu drobiu. Majeranek wspaniale przysłuży się smakowo farszowi drobiowemu, a owoc jałowca swoim pikantnym oraz lekko gorzkim smakiem doprawi całość nutką staropolskiej przyprawy.

 


Przyprawa do drobiu po myśliwsku jest przeznaczona do wszelkiego rodzaju mięsa drobiowego: kurczaka, kaczki, perliczki, indyka. Świetnie nadaje się do pieczonych mięs, pasztetów i mięsnych farszów, którym chcemy nadać staropolski charakter.

 

 

 

 

 

Proponujemy wykwintne danie, które z sprawdzi się podczas uroczystej kolacji:

 

PASZTET Z PERLICZKI Z ORZECHAMI PISTACJOWYMI

 

Składniki dla 4 osób:


1 perliczka bez kości
100 g karczku wieprzowego
100 g udźca cielęcego
100 g wątróbki drobiowej
100 g ugotowanych borowików
50 g orzechów pistacjowych
2 jajka
½ szklanki sklarowanego masła
200 g pokrojonego w cienkie plastry wędzonego boczku
Starta skórka z 1 pomarańczy

Marynata:
Oliwa z oliwek
50 ml koniaku
100 ml wytrawnego białego wina
Sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, imbir Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Kumin do smaku

3 pomarańcze
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka cukru
1  łyżeczka miodu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
8 listków świeżej mięty 
20 ml likieru Grand Marnier

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią wszystkie rodzaje mięsa i odstawić na kilka godzin do lodówki. Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i wymieszać z żółtkami. Podczas łączenia składników należy cienkim strumieniem dodawać roztopione masło. Masę doprawić do smaku przyprawami, można również wlać sos pozostały z marynowania mięsa. Następnie dodać grzyby, orzechy pistacjowe, skórkę z pomarańczy i pianę ubitą z białek. 
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 140˚C. Po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok i gotować wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania  dodać pomarańcze, likier Grand Marnier i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa.

 

 

 

 Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Jejq - ależ apetyczny pasztet!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgosia6

    super

Dodaj komentarz