Aktualności Doradcy Smaku

original

Dzień odpoczynku dla zszarpanych nerwów

 

 

 

MARYNOWANE SZASZŁYKI Z POLĘDWICZEK KURCZAKA PODANE Z ANANASEM I MELONEM GALLO

 


Składniki dla 4 osób:


500 g polędwiczek z kurczaka
½ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany ananas
1 obrany melon gallo

Marynata do owoców:
Pieprz czarny grubomielony Prymat
Papryka ostra Prymat
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
50 ml koniak

 

 

Sposób przygotowania:


Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Co ciekawe, nie tylko ananas wpływa na podniesienie poziomu endorfin w naszym mózgu. Tak samo działają pieprz, chili, czosnek, anyżek, goździki, kminek, koper, imbir, majeranek i pietruszka. Czyżby szeroka gama przypraw w naszej kuchni zapewniała stale dobry humor? Na pewno warto spróbować!

 

 

 

Tymczasem życzymy dzisiaj wszystkim miłego odpoczynku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz