Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia: Pieprz czosnkowy

 

 

Pieprz czosnkowy Prymat to mieszanka ostrego smaku z charakterystyczną czosnkową nutą. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem powszechnie lubianych przypraw: pieprzu czarnego ziarnistego oraz granulowanego czosnku. To doskonałe rozwiązanie dla osób lubiących odpowiednio doprawione potrawy z czosnkowym aromatem.

 

Pieprz czosnkowy Prymat to uniwersalna przyprawa, którą dodajemy do wszelkich dań, którym chcemy nadać wyrazisty, ostro- czosnkowy smak. Wspaniale komponuje się jako dodatek do mięs, ryb, zup, sosów, a także warzywnych sałatek.

 

 

 

 

Proponujemy sycące danie mięsne w staropolskim klimacie z Pieprzem czosnkowym i innymi aromatycznymi przyprawami:

 

BEFSZTYK PO CHŁOPSKU

 

Składniki:

60 dag polędwicy wolowej (60 dag)

4 cienkie plasterki tłustego boczku wędzonego (10 dag)

1 łyżka świeżo startego chrzanu

15 dag wędzonego sera w plastrach

4 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

2 łyżeczki zmieszanych przypraw: Pieprz ziołowy, Papryka słodka, zmielone Ziele angielskie, Kminek Prymat, Przyprawa uniwersalna Kucharek;

do wysmarowania naczynia: 1 łyżka margaryny

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, suto posypać przyprawami ziołowymi i Kucharek, skropić częścią oleju i wstawić do lodówki na 1 godz.  Następnie wraz z plasterkami boczku obsmażyć na pozostałym rozgrzanym oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć befsztyki, przekładając je obsmażonym boczkiem, posypać chrzanem, rozłożyć plastry sera, skropić roztopionym masłem i zapiekać około 12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 240°C. Podawać z frytkami i sałatą.
(4 porcje)

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Bardzo ciekawe i wygodne polaczenie

Dodaj komentarz