Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Ogóreczki konserwowe

Ogórki są jednym z najzdrowszych z warzyw, a o ich pozytywnym działaniu na nasz organizm można napisać bardzo wiele. Przede wszystkim są bogate w sole mineralne, dzięki czemu skutecznie regulują pracę serca, nerek oraz wątroby. Pomagają usuwać wodę z organizmu, a więc są idealne dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. Ogórki pobudzają wydzielanie soków  żołądkowych, dzięki czemu zjedzone potrawy są lepiej przyswajane. W polskiej tradycji kulinarnej stale obecne są konserwowe ogórki. Są ulubioną przekąską i jednocześnie świetną przystawką do obiadu. Poddaje się je procesowi marynowania, a następnie wekowania w zalewie, jednak sekret ich smaku tkwi w przyprawach i innych dodatkach. Istnieje wiele szkół przyrządzania ogórków konserwowych, jednak sposób na wydobycie najlepszego smaku znają nieliczni. 

 

Smak poznał sekret doskonałego przyrządzania ogóreczków konserwowych i od lat pielęgnuje swoją unikalną recepturę. Najlepszej jakości ogóreczki oraz odpowiednie proporcje wody, cukru, octu i gorczycy sprawiają , że smakują one wyjątkowo. Ogóreczki konserwowe dzięki swojej zgrabnej formie doskonale sprawdzają się jako smakowita przekąska.

 

Są doskonałe  zarówno jako dodatek do kanapek, sałatek, jak i ciepłych dań obiadowych z kaszą, gulaszem, czy pieczenią. Ogóreczki konserwowe idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz składnik imprezowych koreczków. Lubiane są w roli zakąski do wódki lub śledzi marynowanych w occie.

 

 

1

 

Spróbujcie przepisu z ogóreczkami: Chrupiąca skiba z wiejskiego chleba z pastą z wędzonej makreli. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz