Aktualności Doradcy Smaku

shutterstock_108221606-2

Dzień Jabłka

Jabłko to prawdopodobnie najpopularniejszy w Polsce owoc - nic dziwnego, że doczekał się własnego dnia. Na tę okazję proponujemy coś naprawdę specjalnego: Grillowanego łososia z jabłkami, a na deser Sernik z jabłkami i żurawiną. W końcu każda okazja jest dobra, aby przygotować coś naprawdę pysznego, prawda? 

Jabłka są dostępne praktycznie we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Posiadają około 10 tysięcy odmian, a każda z nich charakteryzuje się odrobinę innym smakiem i aromatem. Dzięki tak szerokiej gamie smakowej trafiają w gusta każdego miłośnika owoców. Jabłka chętnie jemy na surowo lub w wersji przetworzonej, jako składnik wielu potraw, wypieków, sałatek, dżemów i kompotów.

 

Oto nasze jabłkowe menu na dziś:

 

Grillowany łosoś z jabłkami, gruszkami i orzeszkami piniowymi

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta łososia bez skóry


Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 papryczka chili
2 łyżki brązowego cukru
50 ml śliwowicy
1 łyżka miodu lipowego
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki rodzynek sułtańskich
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki mielonej kolendry
Sól, Pieprz czarny grubomielon, Cynamon mielony Prymat,
Kardamon, kumin
2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka
2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
1 pokrojona w cząstki cytryna do dekoracji
8 gałązek świeżej kolendry do dekoracji 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia bez skóry oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).

Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki jabłek i gruszek. Całość skropić pozostałą częścią marynaty. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć.


Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.
Grillowanego łososia podawać z sałatką tabouleh, czyli sałatką z kaszy kus kus z pomidorami, dymką, czosnkiem, świeżą miętą, szczyptą kminu rzymskiego i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

 

 

Sernik z jabłkami i żurawiną

 

 

Składniki dla 4 osób:

300 g sera na sernik (wielokrotnie mielonego)
2 jabłka
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
2 jajka
50 ml sok gruszkowego
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
skórka z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać pokrojone jabłka. Jajka, sok gruszkowy, ser, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania kremowej masy. Dodać pokrojone owoce. Żaroodporną formę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę serowo-jabłkową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Sernik podawać z sosem waniliowym. 

Smacznego!

 

Po więcej smacznych i słodkich inspiracji zapraszam do STREFY WYPIEKÓW.

Komentarze

  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    serniczek palce lizać :))

Dodaj komentarz