Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Jabłko prażone

 

Jabłko prażone Smak zachwyca smakiem i aromatem najlepszych owoców. Jabłko prażone Smak stanowi gotową bazę do wypieku smakowitej szarlotki lub francuskich rogalików z jabłkami. Sprawdza się jako dodatek do deserów z lodami i bitą śmietaną. Doskonale smakuje jako składnik dań obiadowych, na przykład pierogów i naleśników. Wykorzystując prażone jabłka możemy także przygotować błyskawiczne i smakowite danie z zapiekanym ryżem.

 

 

 

 

Na dzisiejszy deser proponujemy:

 

STRUDEL JABŁKOWY Z SOSEM WANILIOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

 

Składniki:

Farsz:

3 słoiki Jabłek prażonych Smak

Cynamon Prymat do smaku

300 g rodzynek

 

Ciasto:

1 kg mąki typ 450

400 ml wody, szczypta soli

150 g oleju

masło

Bułka tarta Prymat.

 

 

Sposób przygotowania:

Do jabłek dodać cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie  rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C). Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

 

 

 

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz